Начало / Новини / Календар / Лекция на д-р Васан Кумар, лектор по материалознание в Университета в Кеймбридж, Великобритания

Заседателна зала на Факултета по химия и фармация (бул. "Джеймс Баучър" 1)

На 18 юли, 2018 г. от 11:00 ч. в заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет д-р Васан Кумар ще изнесе лекция на тема "Sustainability of Materials in the Evolving Energy-Environment Paradigm".

Д-р Васан Кумар е лектор по материалознание в Университета в Кеймбридж, Великобритания. Изследванията на д-р Кумар са в областта на енергетиката, устойчивостта и характеризирането на материалите. Д-р Кумар е основател на две стартиращи компании за производство на инструменти за наблюдение и безопасност: основател и директор на EMC Ltd, Stafford, Великобритания и на Solution4Hydrogen Ltd, Пуна, Индия. Третата стартираща компания на д-р Кумар, CAMSES Ltd, е създадена през септември 2012 г., за да използва резултатите от изследванията за оползотворяване на слънчевата енергия за дезинфекция на вода и намаляване на замърсяването ѝ. Д-р Кумар е носител на Kroll Медал на Института по материали, минерали и минно дело за 2014 г. в признание на значителния му принос към химията на материалите и приложението й в индустрията. Д-р Кумар е главен редактор на "Транс ИММС" за Института по материали, минерали и минното дело в сътрудничество с Австралийския институт по минно дело и металургия от 2002 г. насам. През юни 2008 г. е награден с наградата Armourers and Brasiers Materials Science Venture Prizе.