Начало / Новини / Календар / „Креативно образование – научно-практически форум, обсъждащ практики, вдъхновени от идеите на сър Кен Робинсън и д-р Мария Монтесори“

Аула, Ректорат

На 4.10.2018 г. Факултетът по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) на Софийския университет “Св. Климент Охридски” организира научно-практически форум “Креативно образование - педагогически практики, вдъхновени от идеите на сър Кен Робинсън и д-р Мария Монтесори”.

На събитието, което ще започне в 8.45 часа в Аулата на Ректората, ще бъде представен опитът на изследователи и практици от иновативни и Монтесори ясли, детски градини и училища в Австрия, България, Великобритания, Германия, Норвегия и Полша. Глобалните тенденции в образованието и ранното детско развитие ще очертае Барбара Айзъкс, академичен директор на най-голямата организация в Европа за обучение на Монтесори учители - Montessori Centre International, London (MCI, London).

Акцент на научно-практическия форум е представянето на българското издание на книгата на световно известния образователен визионер сър Кен Робинсън и Лу Ароника - “Креативните училища - революцията, която преобразява образованието”. Преводач е доц. Данаил Данов, преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Специално място е отделено на реализирани и предстоящи иновативни педагогически практики в България, осъществявани от студенти и преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата: първата Монтесори паралелка в общинско училище в България в село Железница, въвеждането на метода в общински детски градини в Габрово, предстоящото му интегриране в общински детски градини в София по проект, подкрепен от Столична община и др.

Предвидени са дискусии по работни групи, свързани с креативността в образованието в детски ясли, детска градина и училище. Участниците ще формулират изводи и ще изпратят предложения до държавни институции и други заинтересовани страни за насърчаване на иновациите и съвременните тенденции във всички нива на образованието.

Международният научно-практически форум е с предварителна регистрация на адрес: https://www.facebook.com/events/1779845485397076/ и www.montessoriforteachers.net

ПРОГРАМА