Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия - "Ярки сини променливи - изгарящите гиганти"

Зала А205 или А207 във Физическия факултет, бул. "Джеймс Баучър" 5

Лектор ще бъде Ганчо Ганчев, докторант към Катедра "Астрономия" на Физическия факултет.

Ганчо Ганчев се занимава с изучаването на масивни звезди – ярки сини променливи в галактиките М31 (Андромеда) и М33 (Триъгълник). Освен астрономията, фотографията и астрофотографията са неговото най-страстно хоби и занимание, което практикува вече повече от 10 години.

Ярките сини променливи са все още недостатъчно изучен клас масивни звезди. Броят на откритите и наблюдавани до сега, такъв тип обекти, е много малък (около 20 в нашата галактика). Те представляват един от крайните кратки етапи в живота на една масивна звезда (повече от 8 слънчеви маси). Светимостта им надхвърля понякога с милиони пъти тази на Слънцето, а радиусът им, по време на фаза на разширение, би достигнал до няколко стотин пъти Слънчевия. От началото на 20-ти век, те са наблюдавани и класифицирани от Е. Хъбъл и А. Сандидж като променливи звезди с няколко вида променливост в блясъка им, като най-дълготрайните могат да достигнат десетилетия или дори векове.

Една от най-известните сини променливи е двойната система Ета от съзвездие Кил (η Carinae), която е претърпяла няколко избухвания и е формирала
обкръжаваща я мъглявина. Очаква се в “скоро” време тя да избухне като свърхнова звезда. Предвид последните изследвания се смята, че ярките сини променливи са предшественици на подобни катаклизмични събития – краят на живота на масивна звезда. По този начин се осъществява разпространение и обогатяване с ”по-тежките” химически елементи в междузвездното пространство.

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Gancho_Ganchev_1603

Програма на Кръжока по астрономия към Катедра "Астрономия" към Физическия факултет за периода февруари-март 2017 г. можете да видите тук .

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.