Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия - "Тайните на планетите извън слънчевата система"

Зала А205 или А207, Физически факултет

Броят на откритите планети извън Слънчевата система (екзопланети) вече надхвърля хиляди. Сред тях откриваме както масивни, нажежени гиганти, отвъд измеренията на Юпитер, така и малки, хладни светове, които наподобяват нашата Земя. Близо до звезди подобни на Слънцето, двойни- и кратни звездни системи или сгушени до неизброимите, малки и хладни М-джуджета, екзопланетите са често срещани в Галактиката и търпеливо очакват да разкрием техните тайни. По една щастлива случайност, някои от тях преминават пред звездата около която кръжат и така отключват тайни за вътрешния си строеж, състава на атмосферите си и историята им на образуване. Наблюдения на пасажи разкриват, че в атмосферите на редица екзопланети бушуват свръхзвукови ветрове; облаци от фини минерални прашинки обгръщат небесата им, а на потъналите им във вечен мрак нощни страни валят дъждове от стъкло и скъпоценни камъни.

На сбирката ще се дискутират някои от върховите постижения в областта на откриването на екзопланети и изследването на атмосферите им. Внимание ще бъде отделено на стоящите въпроси в наблюдателните и теоретичните изследвания на екзопланетните атмосфери като състава и структурата на мъглите и облаците и наблюдателните перспективи за детектиране на признаците на живот в обозримото бъдеще.

Лектор ще бъде д-р Николай Николов, научен сътрудник в Университета Ексетър, Англия. Той е астроном в групата по екзопланетни атмосфери на проф. Дейвид Синг в Университета на Ексетър, Англия. Защитава докторска степен по астрономия в Университета на Хайделберг, Германия, като има значителен принос към откриването на първите четири екзопланети от обзора HATSouth. Детектира линиите на поглъщане на алкалните метали Na и K, линиите на H2O и спектралния почерк на мъгли и облаци в атмосферите на редица екзопланети с космическите телескопи Хъбъл и Спицър и наземния VLT. Съществено допринася за построяването на първата в света диаграма, демонстрираща присъствието на вода в атмосферите на екзопланети и зависимостта на нейното наличие в зависимост от присъствието на облаци и мъгли. Ръководител е на голяма програма на европейския телескоп VLT, фокусираща се върху характеризирането на атмосферите на двадесет неизследвани до сега екзопланети с пасаж.

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

1

Кръжокът по Астрономия към катедра Астрономия се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.