Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: "Светлата страна на вселената"

Зала А205 или А207 на Физическия факултет

Лектор ще бъде д-р Стефан Лалковски, доцент в Катедра "Ядрена техника и ядрена енергетика" към физическия факултет на Софийския университет.

Според съвременните представи само около 5% от Вселената представлява видима материя, голяма част от която е опакована в атомните ядра. Тези 5%, обаче, са отговорни за наблюдаваното многообразието от обекти, които са предмет на изучаване от естествените науки, и с които взаимодействаме ежедневно. Кога и как, обаче, са създадени химичните елементи? Кои са най-тежките елементи, наблюдавани в природата? Защо някои елементи са много по-разпространени от други?

В търсене на отговор на тези въпроси, човечеството е създало над 3000 различни кратко живущи изотопи, които нямат еквивалент в природата… или поне на пръв поглед. Възможно ли е все пак някои от тези ядрени системи, чието средно време на живот е от порядъка на няколкостотин милисекунди да се синтезират естествено някъде във Вселената? Отговорът на тези, и други подобни въпроси, се намира в структурата на екзотичните ядрени системи и … звездните недра.

Anons_Stefan_Lalkovski0806

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Кръжокът по Астрономия към Катедра "Астрономия" се провежда от над 100 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.