Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: „Гид на любителя астроном 2020“.

Астрономическа обсерватория на СУ, парк "Борисова градина"

Лектор ще бъде Пенчо Маркишки.

Пенчо Димитров Маркишки е роден през 1970 г. в гр. Шумен. Интересът му към астрономията датира от ранните му ученически години. През 1985 г. започва да се занимава с фотография и астрофотография. По-късно конструира първите си стационарни и преносими инструменти за фотографски астрономически наблюдения. Авторът има много публикации в наши и чужди научнопопулярни издания, посветени на оптиката, астрономията и астрофотографията. От 2008 г. работи като оптик в Институт по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и в катедра „Астрономия” на СУ „Св. Климент Охридски“.

pencho_markishki_2020

 

Разговори за предстоящи астрономически събития и наблюдения с телескоп при ясно небе. Представяне на книгата на Пенчо Маркишки – „Гид на любителя астроном 2020“.

„Гид на любителя астроном 2020“ съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България.

Книжката съдържа и няколко авторски статии на различни теми от астрономията и астрономическата оптика. Целта е тази информация да бъде полезна за широк кръг читатели, проявяващи интерес към астрономията, и за любителите астрономи при планирането на техните наблюдения.