Начало / Новини / Календар / Кръгла маса на тема „В Европейския съюз – 10 години по-късно?”

Заседателна зала 1, Ректорат

На 27 октомври от 18.30 часа в Заседателна зала 1 на Софийския университет ще се състои Кръгла маса на тема „В Европейския съюз – 10 години по-късно?”.

Поводът за публичния дебат е излезлият през лятото специален брой на сп. „Социологически проблеми”, съдържащ широк спектър от експертни анализи за резултата от десетилетието на членството на България в ЕС. 2017 година се оказа твърде бурна за целия Европейски съюз, чието бъдеще бе подложено на фундаментално преосмисляне първо от Бялата книга на Европейската комисия, излязла през пролетта, а наскоро и от речта на Жан Клод Юнкер за „Състоянието на Съюза” пред Европейския парламент. Според организаторите, стъпвайки на резултатите от проучванията си, можем да съпоставим и дори да сблъскаме професионалните си прогнози за необходимото или най-вероятното бъдеще на евроинтеграцията и за начина, по който искаме да България да участва в нея. В рамките на дебата ще бъде обсъдено какво зависи от нас за стабилизацията на интеграционната перспектива за страните от Западните Балкани.

В дебата ще участват проф. Ингрид Шикова, проф. Георги Димитров (специалност „Европеистика“), доц. Орлин Спасов (специалност „Журналистика“), доц. Татяна Томова (специалност „Публична администрация“), д-р Линка Тонева-Методиева (Жан-Моне Център за високи постижения).

Модератор на събитието ще бъде проф. Пепка Бояджиева от името на редколегията на сп. „Социологически проблеми”.