Начало / Новини / Календар / Конференция „Хибридните заплахи: мит или реалност? Последствия за националната и европейската сигурност“

Конферентна зала, Ректорат

На 16 и 17 октомври 2018 г. от 9.30 часа в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе конференцията „Хибридните заплахи: мит или реалност? Последствия за националната и европейската сигурност“. Конференцията се организира от катедра „Политология“ във Философския факултет със съдействието на програмата „Гражданско общество и демокрация“ на Атлантическия Съвет на България и Софийския форум за сигурност.

Дискусиите ще се проведат в рамките на пленарно заседание и четири основни панела: Хибридната война като предизвикателство към националната и международната сигурност; Информационни аспекти на хибридните заплахи; Военни измерения на хибридните заплахи и киберсигурност; Политически измерения на хибридните заплахи.

Според организаторите изграждането на ясни представи за опасността от подобни заплахи и вземането на мерки за противодействие е важна част от съвременните политики за сигурност и отбрана на страната и на ЕС.

По темите на конференцията ще бъдат изнесени над 30 доклада от български и чуждестранни учени, политици, общественици, експерти и журналисти. Сред докладчиците са са президентът Росен Плевнелиев, Иван Костов, Александър Йорданов, Велизар Шаламанов, Минчо Спасов, Николай Ненчев, учени от граждански и военни университети като проф. Татяна Дронзина, проф. Ян Асмусен, от Военно морското училище на Полша, проф. Галит Бен Израел от Израел, доц. Татяна Буруджиева, проф. Златогор Минчев, доцент Мила Серафимова, военни специалисти като генерал Съби Събев, Тодор Тагарев, журналисти, сред които Георги Коритаров и др.

Целта на конференцията е да привлече общественото внимание към опасностите от разпространението на т.нар. хибридни заплахи. Въпреки че към момента липсва общоприета дефиниция на понятието, те се разглеждат като неконвенционална стратегия, която използва методи за намеса във вътрешните работи на противника чрез кибератаки, фалшиви новини, манипулиране на общественото мнение, намеса в изборния процес и манипулиране на изборните резултати в страните с функциониращи демократични системи.

ПРОГРАМА