Начало / Новини / Календар / Концерт на Смесен хор на Американския университет в България

Аула, Ректорат

На 26 април 2017 (сряда) от 19:30 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Концерт на Смесен хор на Американски университет в България. Входът за събитието е свободен.

Солист: Методи Гошев (тенор)

Студенти от класа по „Приложно пеене“ на проф. д-р Христо Кротев на АУБ:

Боряна Ильова (сопран), Цветиана Захариева (сопран), Милостина Кръстева (медзосопран), Кристиян Илиев (тенор)

Диригент: Христо Кротев

Хормайстор и пианист: Николина Кротева

ПРОГРАМА

  1. Татковина – музика Ем. Манолов, текст П. Р. Славейков
  2. Ныне отпущаеши – музика Д. Христов, църковен текст
  3. Достойно есть – музика П. Динев, църковен текст
  4. Canticorum Jubilo – музика Г. Фр. Хендел
  5. Panis angelicus – музика Ц. Франк

Солист: Методи Гошев (тенор)

  1. Chi vuol la zingarella – музика Дж. Паизиело

изп. Цветиана Захариева (сопран)

  1. Liebes Maedchen, hoer mir zu – музика В. А. Моцарт

изп. Кристиян Илиев (тенор)

  1. Ария на Барбарина (из операта „Сватбата на Фигаро“) – музика В. А. Моцарт

изп. Боряна Ильова (сопран)

  1. Ich liebe dich – музика Л. ван Бетовен

изп. Кристиян Илиев (тенор)

10. Елегия – музика Ж. Масне, текст Л. Гале

изп. Милостина Кръстева (медзосопрано)

11. Greensleeves – традиционна песен от 16 век.

изп. Боряна Ильова (сопран)

12. Fly Me To The Moon – музика и текст Б. Хауард

13. Per valli, per boschi – музика Ф. Бладжини

изп. Боряна Ильова и Цветиана Захариева (сопрани)

14. Cant Help Falling In Love – музика и текст Дж. Вайс., Л. Креаторе

изп. Милостина Кръстева (медзосопрано)

15. The Seal Lullaby – музика Е. Уитакър, текст Р. Киплинг

първо изпълнение в България

16. Баба Минковца – музика Ал. Морфов, народен текст

17. Св.Климент Охридски (хорова поема) – музика Хр. Кротев, текст Ив. Вазов и Ст. Чилингиров

18. Funiculi, funicula музика Л. Денза

Солист: Методи Гошев (тенор)

Смесеният хор на Американски университет в България (АУБ) е създаден през януари 1993 година от своя диригент проф. д-р Христо Кротев, преподавател по музика в АУБ. През своята над 20-годишна история, хорът постига впечатляващи резултати, както у нас, така и на международната сцена: Австрия (1998), Босна и Херцеговина (2002), Германия (1996, 2012), Гърция (2001, 2011, 2016), Македония (1994, 2000, 2007, 2010), Сърбия (1996, 2005), Унгария (2004, 2013), Чехия (1995, 2008), Турция (2009) и Полша (2013, 2014).

Още през 1996 постига най-големия си успех – лауреат на „Първа награда” в категория „Смесени хорове“ и „Втора награда“ в категория „Популярна музика и джаз“ на хоровия фестивал „Цецилия“, Лимбург, Германия. През 1998 година хорът участва в международния хоров фестивал „Гласове на света – добре дошли във Виена“, за който БНТ заснема и излъчва филма „Музика във Виена“. През 2008 хорът тържествено отбелязва своята 15-та годишнина с малко национално турне в най-престижните музикални зали на градовете Благоевград, Пловдив и София, по време на което съставът представя за пръв път у нас Magnificat на Доменико Чимароза. В края на 2008 печели „Златната диплома“ в категория „Големи хорове“ на 18-ти международен фестивал за коледна музика в Прага. През април 2012 изтъкнатият руски композитор Анатолий Кисельов създава специална, крупна творба за два хора Pater noster, която е кулминация на концертите на хора на АУБ и германския хор “Viva voce” в Аугсбург и Мюнхен. През октомври 2013 хорът на АУБ печели две награди на 9-я международен хоров конкурс „Варсовия кантат“, проведен във Варшава – лауреатско звание, 3-та награда в категория „Големи смесени хорове“ и Специалната награда за най-добро изпълнение на творба, създадена от съвременен полски композитор. Наградата e връчена лично от автора Ромуалд Твардовски, който е и председател на журито. През 2015 г. хорът спечели Гран-При на международния конкурс в Москва.

От своето създаване хорът е деен участник в ежегодния „Пролетен фестивал на изкуствата“ (АУБ) и главен организатор на уникалния международен фестивал „Среща на студентските хорове”, който се провежда в Американския Университет веднъж на две години.

Проф. д-р Христо Кротев е диригент с дългогодишен опит и принос в развитието на българското хорово изкуство. Ръководи различни хорови състави, с които печели множество лауреатски звания и награди от международни хорови конкурси и фестивали в Европа. Концертира в най-престижните зали на България, Австрия, Германия, Чехия, Русия, Италия и другаде. Негови записи се намират в „Златния фонд“ на Българското Национално Радио и Българската Национална Телевизия. Най-значимите си успехи Кротев реализира с хора на Американски университет в България, Градски детски хор и мъжки хор „Орфей” при читалище „Н. Вапцаров” – Благоевград.От 2000 г. е Директор на Международния фестивал „Среща на студентските хорове”, който се провежда веднъж на всеки две години в АУБ.

Концерт АУБ_600x399