Начало / Новини / Календар / „Класическото образование – традиции и перспективи пред младите“ Кръгла маса и концерт

Заседателна зала 1, Ректорат

На 1 юни 2023 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе кръгла маса на тема „Класическото образование – традиции и перспективи пред младите“, организирана от Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО) и Катедрата по класическа филология на Факултета по класически и нови филологии в рамките на проект 80-10-199, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет.

Специално участие във форума ще вземе проф. Кристиан Лаес, преподавател по класически езици и антична история в университетите в Манчестър и Антверпен, председател на Euroclassica – европейска асоциация на преподаватели по класически езици и антична култура от средни и висши училища, чиято основна цел е защитата на класическото образование и публичното утвърждаване на ценността му за развитието на съвременната европейска култура. В момента АРУКО е българският представител в Euroclassica.

Проф. Лаес ще представи актуалните европейски тенденции в преподаването на латински и старогръцки език, а представители на АРУКО ще говорят за възможностите за изучаване на древни езици в българските училища, които се откриват след приемането на новия Закон за предучилищното и училищното образование, както и за постигнатото в последните шест години. Директори, учители и университетски преподаватели ще представят своя опит и добри практики. Предвидено е и време за по-свободна дискусия, в която всички гости биха могли да се включат с коментар и изказване.

След тази академична част на събитието следва артистична – празничен концерт от 19.00 ч в Аулата. В концерта ще се включат както ученици от столични училища, така и музиканти от състав Lapis Lazuli с ръководител проф. Нева Кръстева. Вход свободен.

Класическото образование - 1 юни - СУ - плакат