Начало / Новини / Календар / "Как се защитават творците" - Представяне на дипломни филми и радио фичъри на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация (2009-2015)

Конферентна зала

Събитието се организира от Културния център на СУ, Катедра „Радио и телевизия” на Факултета по журналистика и масова комуникация, Телевизия „Алма матер” и Радио „Реакция” и Факултетен студентски съвет към ФЖМК.

.От няколко години катедра „Радио и телевизия“ към ФЖМК на СУ предлага на студентите си в бакалавърска степен възможността да се дипломират и чрез реализиране на свой авторски медиен проект. Профилираните в „Телевизия“ се насърчават да заснемат видеоматериал (репортаж, портрет или друг жанр), а тези в „Радио“ – да създадат аудио сюжет в сходни жанрове като телевизионните, но в съответния радио регистър. Продължителността на т.нар. творчески защити (и в двата профила) средно е около 10 минути.

Забелязва се тенденцията повечето телевизионери през годините да пренасят интереса си от репортажната телевизионна форма към документалното кино. Това е видно и в преобладаваща част от защитите им – говорещите лица в кадър все по-често отстъпват на един по-сложен и цялостно развит визуален разказ със своя драматургия. Авторът на проекта от репортер се превръща и в режисьор.

Сходни процеси на излизане от канона паралелно се наблюдават и в радиото. Традиционният журналистически жанр, с неговата професионална достоверност и дистанцираност, е заменен от експресивния фичър – далеч по-атрактивен, заради импровизацията и умението за предаване на факти и сюжети на границата с художественото. Стари, позабравени форми, като радио-театъра например, се преоткриват; изследват се и сравнително по-нови форми – социалния експеримент и др., които предлагат възможност за разнообразяване на медийната среда и провокиране на общественото внимание.

dr

На 30 ноември от 19.00 часа в Конферентната зала (Ректорат на СУ) посочените тенденции ще бъдат представени през следните, реализирани в последните години дипломни проекти, като накрая е предвидена свободна дискусия , в която присъстващите ще имат възможност да направят коментари и да зададат въпросите си към авторите:

  • „ЖИВИ БОМБОУБЕЖИЩА” (2015, 11 мин.), реж. Вадер Акбархан.
  • „ЗИМНАТА ПРИКАЗКА НА БЪЛГАРСКИЯ ТЕАТЪР” (2011, 13 мин.), реж. Камелия Петрова. Филм за театралната реформа от миналия мандат на културния министър Вежди Рашидов.
  • „МЕТАМОРФОЗИТЕ НА РАДИО ТАНГРА – ОТ ЕФИРА КЪМ МРЕЖАТА” (2015, 11 мин.) - автор Мирослава Илиева.
  • „АМНЕЗИЯ” (2009, 14 мин.), реж. Росен Цветко. Документален филм за убийството на студента Стоян Балтов, пребит до смърт пред заведение в Студентски град през 2008 година.
  • „ИМА ЛИ НЯКОЙ ТАМ?” (2012, 12 мин.), реж. Ангел ИвановМолът празнува своя пети рожден ден.. Какво празнува молът? Трима свободни млади хора - Петър, Ивайло и Юлиян - разсъждават по темата..
  • „ОТЕЦ БОЖИДАР, 20 ГОДИНИ ПО-РАНО” (2015, 12 мин.), автор Мария Йотова
  • „ИМЕТО МИ Е ПРОТЕСТ” (2013, 10 мин.), реж. Атанас Куцев. Режисьорът е един от първите документалисти, допуснати да заснемат акция на анонимната група за провокативно градско изкуство “Destructive Creation”.
KakSEza6titavat_web