Начало / Новини / Календар / Изложбата с астрофотографии на ученици от Софийската математическа гимназия продължава в университетската Обсерватория

Астрономическа обсерватория на Софийския университет, парк „Борисова градина“

В последните два дни от благотворителната изложба, 3 и 4 февруари, снимките на учениците от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” ще могат да бъдат разгледани в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в парк „Борисова градина“.

От 18.00 до 21.00 часа в рамките на двата дни посетителите ще имат възможност и да разгледат Астрономическата обсерватория, да разговарят с професионални астрономи, да погледнат нощното небе с телескоп, както и да чуят лекции на теми, свързани със съзвездието Орион, Марс, Плутон, екзопланетите, произхода на химичните елементи във Вселената, глобалното затопляне, астрофотографията и други. Лекциите ще изнесат преподаватели, докторанти и студенти от катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Университета.

Благотворителната изложба, инициирана от ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” в помощ на ремонтни дейности в Обсерваторията, бе открита на 24 януари 2017 г. в Централното фоайе на Университета и се реализира с любезното съдействие на Photosynthesis.

Благотворителната изложба е инициирана от екипа ученици от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” – Теодор Алексиев, Рая Димитрова, Светослав Радоев и Йоанна Йорданова. Автори на фотографиите са Теодор Алексиев, Симона Христова и Ганчо Ганчев. Част от изображенията са получени по време на студентски практики на катедра „Астрономия“ във Физическия факултета на Софийския университет, най-престижното място за обучение по астрономия и астрофизика в България.

Желаещите да подпомогнат каузата ще имат възможност да го направят на място в обсерваторията, както и на следната банкова сметка, на която се събират даренията: IBAN: BG11STSA93000021292265 BIC:STSABGSF.

ПРОГРАМА