Начало / Новини / Календар / Изложба с архивни материали "Революцията на карамфилите"

Галерия "Алма матер", Северно крило, Ректорат

Събитието е част от честването на 40 години от Революцията на карамфилите от 25 април 1974 г. Организатори са посолството на Република Португалия, Португалски културен институт „Камойш”, Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Катедра „Испанистика и португалистика".

„Революцията от 25 април” е военен преврат в Португалия от 25 април 1974 г., извършен от група офицери – част от Движението на въоръжените сили, водени от намерението да свалят съществуващата тогава диктатура и да дадат възможност за възвръщането на демократичните порядки в страната. Названието, с което събитието ще остане в историята на европейските преходи – „Революцията на карамфилите”, произхожда от неговият символ, карамфилът. Участващите войници поставяли в дулата на оръжията си именно тези цветя в знак, че няма да ги използват срещу цивилното население. Превратът приключва без жертви. Оттогава Португалия тръгва по пътя на своето демократично социално-политическо и икономическо развитие, въвежда се свобода на печата, слага се край на колониалната война, страната се отваря към Европейския съюз.

Благодарение на португалското посолство и на Португалския културен институт „Камойш” в София, както и на прякото сътрудничество на Катедрата „Испанистика и португалистика” и Културния център на СУ, от 21 април до 2 май 2014 г., в пространствата на галерия „Алма Матер” студенти, преподаватели и гости на Софийския университет ще имат възможност да разгледат архивни документи и фотографии от събитията в Португалия от април 1974 година. Официалното откриване ще се състои на 23 април, 18.00 часа, фоайе на галерия „Алма Матер”.

2