Начало / Новини / Календар / Фотографският образ в комуникационен контекст | Представяне на книгата на Антоан Божинов

Театрална зала, Ректорат

На 16 ноември 2022 г. от 18.30 ч. в Театралната зала в Ректората ще бъде представена книгата „Фотографският образ в комуникационен контекст“ на д-р Антоан Божинов. Събитието се организира от Културния център на Софийския университет и Фондация “Фодар”.

Освен културологичен прочит на историята на фотографията и на нейните превъплъщения в съвременността, Божинов представя и една друга гледна точка, а именно тази за социализирането на фотографския образ в обществен контекст. Защо в една епоха се харесва едно, а в друга – нещо съвсем различно? Кои са предпочитаните от фотографа обществени групи – централните или тези в периферията? Каква позиция заема фотографията в диалога локално–универсално? Тези и още много въпроси ще бъдат дискутирани по време на премиерата, а публиката е добре дошла с въпросите си.

_DSC1909-2

В представянето ще вземат участие изкуствоведът и преподавател в НХА проф. д-р Елисавета Мусакова и фотографът и преподавател в НАТФИЗ доц. д-р Александър Нишков. Модератор ще бъде Калина Цонева от Културния център на СУ

Повече за книгата: https://unipress.bg/foto%C2%ADgrafskiyat-obraz-v-komunikatsionen-kontekst

***

Д-р Антоан Божинов е фотограф и главен асистент в катедра “Пресжурналистика и книгоиздаване” във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, където преподава курсове в областта на пресжурналистиката. Основател и председател на управителния съвет на фондация “Фодар”, която осъществява едноименното фотографско биенале. Автор е на редица научни публикации, а като фотограф е публикувал в над 30 български периодични издания и има повече от 20 самостоятелни изложби. “Фотографският образ в комуникационен контекст” е втората му монография след ”Авторски свидетелства. Субективен документализъм в българската фотография (1970 - 1991 г.)”.