Начало / Новини / Календар / Факултетът по педагогика отбелязва десетгодишнината на специалност „Неформално образование“

Конферентна зала (Ректорат), музей "Земята и хората" (бул. „Черни връх“ 4)

От 4 до 6 ноември 2018 г. повече от 30 институции и организации се обединяват в партньорска инициатива, посветена на 10-та годишнина на специалност „Неформално образование“ към Факултета по педагогика и на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Инициативата обхваща три паралелни събития - изложение "Дни на неформалното образование", международна научно-практическа конференция „Неформалното образование пред предизвикателствата на 21-ви век" и представяне на ново академично издание "Антология. Неформално образование".

Програмата на изложението "Дни на неформалното образование" в музея "Земята и хората" включва три тематични дни - семеен (4 ноември), педагогически (5 ноември) и младежки (6-ти ноември). В рамките на изложението в музея от 10.00 до 18.00 ч. посетителите ще могат да посетят различни тематични щандове и ателиета, както и да се насладят на разнообразни пърформънси и демонстрации.

Официалното откриване на инициативата с участието на представители на няколко министерства, браншови организации и творчески съюзи е на 4 ноември от 12.00 ч. в музея „Земята и хората“. Този първи семеен ден от Дните на неформалното образование включва интерактивни занимания за децата и техните родители. По същото време участниците в конференцията ще се срещнат с лидери на иновативни български модели за неформално образование, а на следобедна постерна сесия ще се запознаят с опита на 15 авторски екипи - изследователи и автори на иновативни програми за неформално учене и обучение.

На 5 ноември в рамките на втория, педагогически ден на изложението в музея, посетителите ще могат да избират между богата палитра от информационни и обучителни сесии за треньори, обучители и ментори на неформални образователни програми. В този ден от 9.30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет започва и пленарната сесия на конференцията, в която гост-лектори са проф. Алън Роджърс и проф. Майкъл Осбърн (Великобритания), проф. Рене Кларихс (Холандия) и проф. Силвия Николаева (България). От 17.30 часа в Конферентната зала на Ректората ще бъде представена и новоизлязлата „Антология. Неформално образование“. В своите над 850 страници изданието обединява исторически извори, оригинални и вече публикувани текстове на над 60 български и чуждестранни автори - изследователи, водещи практици, докторанти, общественици.

На 6 ноември е младежкият ден на Дните на неформалното образование в музея. Негови домакини са десетки младежки и бизнес организации, които развиват свои оригинални обучителни и квалификационни дейности. В програмата на конференцията за деня са включени мобилни учебни визити за запознаване с 11 иновативни образователни практики в София, а от 14.00 ч. в конферентната зала на музея "Замята и хората" форумът ще приключи своята програма с две тематични кръгли маси, чийто фокус са проблемите и предизвикателствата пред неформалното образование за младежи и възрастни в сферата неформалното образование с младежки, местни и професионални общности.

Повече информация за програмата на Дните на неформалното образование ще намерите тук, а за конференцията тук.