Начало / Новини / Календар / Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018)

Ректорат, Алма матер

От 6 до 17 август 2018 г. Софийският университет ще бъде домакин на юбилейното 30-то Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018). Всяка година то се провежда в различна държава в Европа, а организатор е Асоциацията по логика, език и информация (FOLLI). Съорганизатори са Факултетът по славянски филологии, Факултетът по класически и нови филологии и Факултетът по математика и информатика на Алма матер, както и Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН. Съпредседатели на организационния комитет са проф. д-р Петя Осенова от Софийския университет и доц. д-р Кирил Симов от БАН. Събитието се провежда под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

За последните 29 години училището се утвърди като най-авторитетното образователно и научно събитие в областта на обучението по логика, компютърна лингвистика и компютърни науки. То е интердисциплинарен форум на студенти и лектори от цял свят. Много от българските преподаватели и учени, работещи в тези области, са участвали и участват активно в работата на училището.

През последните пет години лятното училище се е провеждало в Тулуза, Франция (2017); Болцано, Италия (2016); Барселона, Испания (2015); Тюбинген, Германия (2014) и Дюселдорф, Германия (2013).

В рамките на тазгодишното издание на училището се предлагат 43 курса на едно от три равнища - за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Те са разпределени в три секции: език и компютри; логика и компютри; език и логика. Традиционно се организират семинари по специализирани тематики, предлагат се вечерни лекции на изтъкнати учени в посочените области, както и специална студентска сесия, на която студентите представят своите изследвания. Много университети признават кредити в подходящите специалности на базата на тези курсове.

Програмата за двете седмици може да видите тук: първа седмица и втора седмица.