Начало / Новини / Календар / Есенен ден на отворените врати във Физическия факултет на Софийския университет

Физически факултет, бул. „Джеймс Баучър“ 5

На 22 ноември 2019 г. от 13:30 до 18:00 часа Физическият факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ отваря вратите си за всички, които искат да прекарат един интересен и ползотворен следобед, вдъхновени от науката – ученици, учители, родители с деца, студенти, изследователи и граждани.

Посетителите ще могат да видят, че физиката ни отвежда най-дълбоко и най-далече в човешкото познание; че може да бъде забавна; че е интелектуално изпитание и удоволствие; че е престижна специалност с многобройни и добре платени възможности за реализация в България и по света. Тя е и необходимост за всеки, който иска да ползва достиженията на съвременното технологично общество.

По време на Деня на отворените врати посетителите ще могат да се запознаят с новите предизвикателства пред физиката и астрономията и с представяне на възможностите за обучение и развитие в различни области на физиката, както и да зададат своите въпроси. Ще открият забавни демонстрации и ще посетят действащи лаборатории, в които могат да научат повече за Нобеловите награди по физика за 2018 и 2019 г.; забавни и изненадващи експерименти в областта на фотониката; 3D-принтерите и радиовръзките; естествената радиоактивност на спиртните напитки; как се прави прогнозата за времето; вдъхновяващи училищни експерименти по физика за учители; изследването на формата на роговицата на човешкото око и демонстрации по оптика; забавна физична викторина с награди.

ПРОГРАМА

13:30 – Физическият факултет на Софийския университет отваря врати

14:00-14:30 – Откриване на Деня на отворените врати и представяне на дейността на Физическия факултет, лектор: докт. Стоил Иванов

Място: Аудитория А205, сграда А

Лекционна програма:

14:30 - 15:00 – „Планети около други звезди“, лектор: гл. ас. д-р Ева Божурова

Място: Аудитория А205, сграда А

16:30 – 18:00 – Среща-дискусия с Теодосий Теодосиев – Тео, учител по физика, на тема: „Образованието – съвременни предизвикателства и перспективи“. Събитието е насочено към преподаватели, учители, ученици и всички заинтересовани посетители

Място: Аудитория А207, сграда А

Експериментална и демонстрационна програма:

От 15:00 до 18:00 – Обиколка с гид на лаборатории във ФзФ и демонстрация на реална научна апаратура (обиколките започват от фоайето в сграда А).

15:00 - 18:00 – Демонстрация на забавни физични експерименти

Място: фоайе на сграда А, ФзФ

15:15 - 16:00 – Демонстрации на комплекти за упражнения по физика в училище от доц. Цветан Велинов и гл. ас. Гошо Гоев

Място: Препараториум А-сграда, първи етаж, ФзФ

17:45 - 18:00 – Забавна научна викторина с награди

Място: фоайе на сграда А, ФзФ

POSTER_FizicheskiFakultet_OtvoreniVrati_22November2019