Начало / Новини / Календар / Дискусия - Проблемите на публичната история и формите на създаване и „популяризиране” на научното знание

с. Момчиловци

За пореден път с. Момчиловци става център на академични прояви. От 4 до 7 септември 2015 г. в Центъра за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм „ДАНО“ учени от София, Пловдив, Велико Търново, Москва, Хабаровск и Самара ще дискутират проблемите на публичната история и формите на създаване и „популяризиране” на научното знание.

В срещата ще участват 15 български и руски историци - университетски преподаватели и изследователи. Чрез видеовръзка посредством Интернет Родопите и руският град Уфа ще бъдат свързани в телемост с участието на един от водещите учени на Башкирия проф. дин Айслу Юнусова - етнолог и ислямовед.

В рамките на проявата ще бъде сформирана и първата в страната изследователска дискусионна платформа по въпросите на миграциите и мигрантите.

Срещата е част от годишната програма на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер” към СУ „Св. Климент Охридски“. Участието на изследователите от Института по обща история на Руската академия на науките се финансира в рамките на руски федерален проект по въпросите на историята и идентичността.