Начало / Новини / Календар / Честване на Световния ден на португалския език (5 май) и Дни на лузофонията в Алма матер

Конферентна зала, Ректорат

Отбелязването на Световния ден на португалския език (5 май) и Дните на лузофонията в Алма матер ще се състоят на 3 май 2023 г., от 11.00 ч. в Конферентната зала на Софийския университет. Честването се организира от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания и Научноизследователска катедра „Жозе Сарамаго“ при Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет.

В програмата е включено представяне на двете най-значими литературни годишнини в лузофонския свят за 2023 г. – 100 години от рождението на видния португалски философ и есеист Едуардо Лоуренсо и 100 години от рождението на бразилския романист Фернандо Сабино. Докторанти и постдокторанти от Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания ще прочетат избрани откъси от произведения на двамата автори в оригинал и в превод на български език. На честването ще бъдат обявени резултатите от Студентския конкурс по превод от португалски език – издание 2023 г. и ще бъдат връчени наградите на отличилите се студенти от специалност „Португалска филология“ при ФКНФ.

Събитието открива Дните на лузофонията в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Международният научно-образователен формат традиционно се провежда в рамките на Майските дни на културата. В програмата на Дните на лузофонията през 2023 г. са включени също академични лекции и семинари на гостуващи преподаватели от Португалия, Бразилия и Полша, както и Лузофонските литературни четения, научноприложен семинар за студенти, магистранти и докторанти, чийто заключителен художествен рецитал традиционно се провежда на 10 юни – Денят на Португалия, Камойш и португалските общности.