Начало / Новини / Календар / Canciones Еspañolas - Акустичен концерт с произведения на Мануел де Фая, Енрике Гранадос и Благовеста Константинова

Аула, Ректорат

Събитието се организира от Сдружение ,„Arte Libera" и Културния център на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ще се проведе на 21 февруари 2018 г. (сряда) от 19.00 ч. в Аулата в Ректората на Софийския университет.

В изпълнение на Галя Павлова (мецосопран) и Благовеста Константинова (пиано).

Поканени сте да преживеете магията на испанската песен. Ще можете да чуете едни от най-красивите и вълнуващи творби на композиторите – Енрике Гранадос и Мануел Де Файа, които рядко се изпълняват в България. Ще можете да чуете също така и първото изпълнение на фламенко по испански поети за мецосопран и пиано от Благовеста Константинова.

Произведения:

Вокален цикъл „Фламенко“ - Бл. Константинова
Вокален цикъл „Огънят“-Бл. Константинова
„Пантомима“ от балета „Любовна магия“-М. Де Файя
„Песен на любовната мъка“ от балета „Любовна магия“-М. Де Файя
„Песен на блуждаещия огън“ от балета „Любовна магия“-М. Де Файя
„Испански танц“ от операта „Кратък живот“-М. Де Файя
„Нана“-М. Де Файя
„Махата на Гойя“ -Е. Гранадос
Вокален цикъл „Скръбната маха“ -Е. Гранадос

Освен като оперна певица и вокален педагог, Галя Павлова е известна и като пръв изпълнител в България на редица музикални произведения: „Девата“ на Масне, „Библейски песни“ на Дворжак с орган, „Психея“ на Де Файа. Изпълнявала е „Любовна магия“ на Де Файа с диригентите Жуал Памиес, Ги Кондет и Рикардо Авербах във Франция и у нас.Често пее испанска музика в България и чужбина.

„Ритъм и страсти! Ярки бои и контрасти! Път, който се вие като змия в горещ летен ден и стига до морето по пълнолуние!“

Галя Павлова

На пианото ще й партнира проф. Благовеста Константинова – композитор и концертиращ пианист, професор по камерно пеене в НМА. Тя е пръв изпълнител на над 200 нови български произведения. Има студийни записи в БНР, БНТ, радио Белград, Ханойска национална телевизия. Автор е на над 100 песни, инструментални пиеси и операта „Крадецът на праскови“, а също така и на монографии и студии за музика. Притежава „Златна муза“ от 2004 г. и „Златна лира” от 2011 г.

„Когато един стих влезе в душата ми, той много бързо открива своите ноти. Благодаря на всички поети, които са ме вдъхновили!“

Благовеста Константинова