Начало / Новини / Календар / Британският писател Иън Макюън ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 10 октомври 2018 г. в 11.00 часа в Аулата на Ректората, британският писател Иън Макюън ще бъде удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Иън Макюън ще произнесе академично слово на тема: "Свободата на изразяването" (Freedom of expression).

Иън Макюън е роден на 21 юни 1948 г. в Олдершот, Великобритания. Завършва Университета в Съсекс и се утвърждава като е един от най-ярките и влиятелни британски белетристи на своето поколение, носител на наградата „Букър“, писател, киносценарист и драматург.

Автор е на 15 романа, преведени на 30 езика, както и на сборници с разкази, книги за деца, пиеси, сценарии за филми по собствените му романи, оратория и либрето. На български език са преведени „Изкупление“, „На плажа Чезъл“, „Законът за детето“, „Дете във времето“, „Събота“, „Черните кучета“, „Невинният“, „Почивка в чужбина“ и „Неумолима любов“. Предстои да излезе „Операция Сладкоугодник“.

Първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Удостоен е с наградата „Уитбред“ (сега COSTA) за „Дете във времето“. Шест пъти е номиниран за наградата „Букър“. Получава я през 1998 г. за романа „Амстердам“. Романът му „Изкупление“ е отличен с четири награди. „Събота“ получава една от най-старите и престижни британски награди за литература – „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“, а през 2011 г. Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото.

Освен че е брилянтен стилист с талант да пресъздава екстремни ситуации и усещания, Макюън е непоколебим есеист и активен гражданин, смело заявил позициите си срещу ислямския екстремизъм и всяка форма на насилие, накърняващо човешки права. През 2008 г. „Таймс“ включва Иън Макюън в списъка „50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам“, а „Дейли Телеграф“ му отрежда 19-то място в класацията „100-те най-могъщи личности в британската култура“.

***

По-късно през деня, в 19.00 часа в зала 1 на НДК, британският белетрист и киносценарист ще бъде гост на официалното откриване на кино-литературния фестивал „Синелибри“ и ще бъде удостоен с награда за цялостен принос. Фестивалът ще започне с прожекция на филма „На плажа Чезъл“ по романа на Иън Макюън.

Sofiiski universitet-Doctor honoris causa-Ian McEwan