Начало / Новини / Календар / "АТЕЛИЕ" представя: “В НЕТЕАТРАЛНОТО пространство”

БНТ 2

Националната университетска телевизия „Алма матер“ представя в рубриката "Ателие" “В НЕТЕАТРАЛНОТО пространство”

На гости сме на Марий Росен и новото му представление “Shopping and fucking” – английска пиеса от Майк Рейвънхил. В Благоевград сме, в един строителен хипермаркет със запалено луминисцентно осветление. Веднага започваме да разпитваме – защо играете тук, как се справяте със средата, кой се нави на тази режисьорска лудост и какво носи НЕтеатралното пространство на театъра?

7

Докато местят стелажите след работното време на магазина, актьорите и екипът малко по малко задоволяват любопитството ни.

Марий Росен работи с познат екип. Сценографията е на Петя Боюкова, дигитален артист е Албена Баева, която познаваме от пърформанси и представления с много нестандартни и неконвенционални техники. Асистент е Марина Генова, учила сценография. Kомпозитор e Константин Тимошенко, с когото Марий работи дълги години и върху проекта Help Me Jones. Всички изброени са част и от предишното му представление “Влиянието на гама лъчите върху лунните невени”. Актьорите са от театър “Реплика” – Благой Бойчев, Боряна Пенева, Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Милко Йовчев, Ованес Торосян, заедно с актьора Михаил Милчев от театър “София”.

1

Изброените oсвен артисти, режисьори и сценографи са и техническите лица – сценични работници, носачи, лепачи, пускат и спират музиката, осветлението и звукa, поддържат събитията за представленията. С няколко думи – малка независима структура.

A независимостта е изискваща, напрягаща, некомфортна, предизвикателна, приключенска. Може би това се отнася и за независимия театър, който не крие, че не е лесен както за правене, така и за преживяване. Защото в случая “Shopping and fucking” например се занимава с темите за консуматорство, зависимости, човешки травми и липси, с живота на маргинални хора.

Но какво преживяване е само!

5

ЕКИП:

Режисьор - Камелия Петрова

Сценарий - Цвета Дойчева

Оператор - Стефан Врачев

Монтаж - Зина Начева

Звук - Веселин Зографов

Продуцент - Светлана Божилова