Начало / Новини / Календар / "Ателие" представя" "Софийските бардове"

БНТ Свят

Националната университетска телевизия "Алма матер" представя в рубриката си "Ателие" "Софийските бардове".

Познавате ли софийските бардове? В този епизод на „Ателие“ присъстваме на “Вечери на изпятата поезия”, организирани от Виктор Макаров, а темата ни е бардовото изкуство.

5

Бардовете са певци и поети, в миналото те са пазители на родовата памет, създатели на поеми и предания за вождове, богове и герои, те водят преговори между благородническите фамилии и са съветници на аристокрацията. Едни от най-известните съвременни бардове са Боб Марли, Бруно Марс, Боб Дилън. В България този стил е по-скоро ъндърграунд, не е широко популярен.

4

Оказва се обаче, че в близката ни чужбина – Румъния, бардовото изкуство набира скорост и от няколко години събира огромна публика в разнообразни пространства, сцени и фестивали. Ето защо богословът и преводач Виктор Макаров се вдъхновява да извади на по-голяма сцена българските бардове, които в продължение на години творят за удоволствие, за близки и познати и за няколко фестивала за любители. “Вечери на изпятата поезия” се превръщат в редовни, най-често неделни събития за широката публика, а на сцената им излизат млади и опитни поети и музиканти с разнообразни професии.

Сред тях са Радо Михов – млад икономист, известен с песента си “Дърта пияница“; Маргарита Друмева – композитор и писател; младата оперна певица Зора Господинова; адвокат Димитър Вълчев; Доротея Табакова - преподавател по Старогръцки език и литература в Софийски университет и още много други.

8

Да се насладим на изпятата поезия в “АТЕЛИЕ”: документална поредица за изкуство, култура и каузи.

ЕКИП:

Режисьор: Камелия Петрова

Сценарий: Цвета Дойчева

Оператор: Стефан Врачев

Монтаж: Зина Начева

Звук: Тони Ценов, Веселин Зографов

Продуцент: Светлана Божилова