Начало / Новини / Календар / „Ателие“ представя: “Credo Bonum /вярвам в доброто/”

БНТ Свят

Националната университетска телевизия “Алма матер” представя в рубриката „Ателие“ “Credo Bonum /вярвам в доброто/”. В този брой на предаването ще се срещнем с фондация „Credo Bonum“, чиято дейност са проекти и инициативи, които допринасят за положителна промяна на взаимоотношенията и начина на живот в съвременното общество. Веднага възниква въпросът: как се прави това? Отговорите получаваме от екипа на фондацията – ПР-а Симеон Василев и кураторa на галерията – Весела Ножарова, от резултатите от кампаниите им и от опашките за всички техни събития.

1

Фондацията е основана през 2006 и работи с широка мрежа от български, регионални и световни организации в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда. Част от събитията, които се случват оттогава насам са: PARK(ing) Day – един ден, в който очертаните места за паркиране се превръщат във временни паркове; “Офис на открито” – инициатива за превръщане на недостъпни приятни места в пространство за споделена работа; “Форум Дълголетие” - събитие за интерактивен достъп до най-новата информация от съвременните проучвания за здравето, храната, остаряването, технологичния напредък; и най-успешната инициатива на фонацията - „Книги за смет” – срещу килограм пластмасови отпадъци можеш да вземеш книга по желание и да съчетаеш четенето и отговорното отношение към околната среда.

2

„АТЕЛИЕ“ гостува на няколко събития на галерия “Credo Bonum” към фондацията, сред които представянето на списание “СВЕМА” за литература, есеистика, изобразително изкуство, разговори и фотография с редактор Яна Лозева и художник Ана Кременлиева и откриване на ретроспективна изложба “Свет(л)оотражения” на Венцеслав Костов.

Каква е мисията на българските галерии?

Стои ли изкуството в основите на социалните каузи?

Има ли какво да направим, за да живеем в по-хубав свят?

Как?

Отговорите – на 10 април по БНТ Свят от 12.30 ч. в документалната поредица за изкуство, култура и каузи “Ателие”.

ЕКИП:

Режисьор: Камелия Петрова

Сценарий: Цвета ДойчеваОператов: Стефан Врачев

Монтаж: Зина Начева

Звук: Тозни Ценов,

Веселин Зографов

Продуцент: Светлана Божилова