Начало / Новини / Календар / „Археология на екстаза“ - лекция в рамките на програмата „Как да „четем“ танца“

Театрална зала, Ректорат

На 28 март 2017 г. от 18.00 часа, хореографката Мила Искренова ще представи на аудиторията естетическите, поетични, идейни и метафизични измерения на танца. Ще бъдат засегнати теми като: Танц и Екстаз, Танц и Стил, Танц и Език, Танц и Иновативност, Танц и Съзнание, Танц и Тяло, Танц и Политика и др.

Танцьори от Балет „Арабеск“ ще покажат на живо фрагменти от спектакъла на Мила Искренова „Дневникът на Дракула“. Лекцията ще бъде придружена и с видео–фрагменти от постановки на хореографката Саша Валц и канадската танцова компания „La La La Human steps” на хореографа Едуард Лок.

Вход: свободен.

Проектът е подкрепен по програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“. Медиен партньор – „ФАКТИ БГ“.

* * *

„Как да „четем“ танца“. Съвременен танц и публика, проблеми на комуникацията е проект на Фондация „Пространство за танц“ и Балет „Арабеск“.

Програмата на Фондация „Пространство за танц – „Как да четем танца“ е образователна програма, ориентирана към студенти от специалности, които ги предопределят като бъдещи медиатори на съвременна култура и образование в обществото (филологии, педагогика, журналистика, културология, философия и др.)

Програмата е насочена към развенчаване на мита за неразбираемост, недостъпност и неяснота на съвременното изкуство, който е бариера за неговото възприемане и дава инструменти на зрителя /медиатора, критика/ - как да разчита съвременната танцова форма чрез разчитане на нейните компоненти: стил, метод, техника, употреба на пространството, структура, образна символност, кодове и др. За лектори и демонстранти са привлечени водещите хореографи на Балет „Арабеск“ Боряна Сечанова и Мила Искренова и танцьори от трупата.

Предвидени са лекции, придружени с визуални материали, демонстрация на живо с танцьори и дискусия.