Начало / Новини / Календар / Ана Бландиана ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула, Ректорат

На тържествена церемония, която ще се състои на 10 май 2022 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората, румънската писателка Ана Бландиана ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по славянски филологии.

Ана Бландиана ще произнесе академично слово на тема: Poate poezia salva lumea?

plakat DHC Balandina

Румънската писателка Ана Бландиана е член на Поетическата академия „Стефан Маларме”, на Европейската академия за поезия, на Световната академия за поезия (UNESCO). Ана Бландиана е носител на наградата „Европейски поет на свободата“ през 2016 г., на Наградата на Тръста Грифин в Торонто през 2018 г. като влиятелна политическа личност. Тя е удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза” от редица университети в Румъния, както и от университета в Саламанка.

Ана Бландиана е не само световноизвестна с преводи на поезията и прозата си. Още от дебюта си през 1960-те години и до 1989 г. тя е разпознавана като дисидентски глас за свобода и демокрация и на няколко пъти творчеството й е забранявано за публикуване в Румъния, а тя е подложена на преследвания. Чест за българското книгоиздаване през 1980-те е, че благодарение на инициативната редакторка за румънска литература Марина Младенова през 1986 г., когато тя е забранен писател в страната си, в България в престижната поредица “Поетичен глобус” на Издателство “Народна култура” е публикувана антологична стихосбирка от Ана Бландиана.

Независимият й глас е оценен международно още през 1982 г. с удостояването й с Наградата „Хердер“. След промените в Румъния през 1989 г. Ана Бландиана се включва активно в обществено-политическия живот, за известно време е президент на неправителствената организация „Граждански алианс“, със значителна роля в периода 1990-2001 г. за демократизацията на страната. Заедно със съпруга си писателя Ромулус Русан (днес вече покойник), създава също така Фондация „Гражданска академия“, чрез която организира изграждането на Мемориала на жертвите на комунизма и на антикомунистическата съпротива, приет под егидата на Съвета на Европа – един бивш затвор е преобразуван в музей и днес развива системна изследователска и издателска програма. След възстановяването на румънския ПЕН-център през 1990 г., Ана Бландиана е избрана за негов председател и го ръководи до 2004 г.

Ана Бландиана продължава да се изявява активно не само като поет и писател, но и с публични лекции в Румъния и по света, чрез които допринася за по-пълнокръвното осмисляне на демокрацията и утвърждаването на човешките свободи. През 2020 г. е предложена за Нобелова награда от авторитетни личности и организации в Румъния.