Начало / Новини / Календар / Алма матер е домакин на изложба, посветена на обекти на световното наследство в Румъния

Централно фоайе, Ректорат

На 25 март 2019 г. от 17.00 часа в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде открита фотографска изложба, посветена на обекти в Румъния, обявени от ЮНЕСКО за световно наследство. Автор на експозицията под надслов World Heritage Sites in Romania, която може да бъде разгледана до 29 март 2019 г., е Каталин Д. Константин.

През 1991 г. делтата на река Дунав става част от списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО като третата най-голяма блатиста зона в света, местообитание на безброй видове птици, редки видове риби и изключително разнообразие от цветя.

През 1993 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство са включени и няколко църкви и манастири в Молдова, построени по времето на Стефан Велики през XV век, които са с частично готическа, отчасти източна архитектура и красиви стенописи. Манастирът Сучевица, също с прекрасни външни фрески, бе добавен към този списък през 2010 г.

През 1993 и 1999 г. шест саксонски села и едно с укрепени църкви от Трансилвания бяха включени в списъка на ЮНЕСКО. Историята на тези села започва през XII век, когато германски колонисти се заселват в Трансилвания, донасяйки своите традиции, свързани със занаятите и селското стопанство, уменията за изграждане укрепени селища и укрепени църкви, способни да устоят на монголско-татарските нашествия. Броят на тези църкви е впечатляващ - в Трансилвания има повече от 300, а 150 от тях все още съществуват днес.

Изложбата ще представи още историята и великолепието на манастира Хорезу, с неговия т. нар. "Бранковански" стил – балансиран и интересен синтез на различни влияния - късен италиански Ренесанс и Барок, османска архитектура, византийски традиции и други.

В Румъния има много региони с дървени църкви, но в Марамуреш се съхраняват впечатляващи конструкции, някои от които много стари, характеризиращи се с особени техники на дървообработване и местни декоративни мотиви. Осем дървени църкви са включени през 1999 г. като обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Друг много добре запазен средновековен град е Сигишоара, документиран за първи път през 1280 г. Той включва 164 средновековни къщи, 13 обществени сгради, които се използват и днес като административни офиси, църкви и едно училище. Запазени са и девет от четиринадесетте кули на града.

През 1999 г. ЮНЕСКО обявява за обекти на световното наследство шест от запазените дакийски крепости в планините в Orăștie - Sarmizegetusa, Blidaru, Căpâlna, Costești-deal, Costești-Cetățuie и Luncani.

Посетителите на изложбата ще могат да научат повече и за седемте природни резервата с букови гори в Румъния, които през 2017 г. бяха включени в списъка на ЮНЕСКО.

Afis_Sofia_Martie_2019 (002)