Начало / Новини / Календар / 54-ти Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

Национален учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен

На 27 юли 2016 г. от 18.30 часа в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен ще бъде официално закрит ежегодният Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката.

През тази година в Летния семинар взеха участие около 90 студенти, преподаватели и преводачи от 26 страни на Европа и Азия. Учебната програма на Летния семинар включва занимания по практически български език, специализирани семинари по български език и превод, българска литература и културна антропология на българите, изучаване на български народни песни и танци. Вечерната културно-развлекателна програма на Семинара включва видеопрожекции на български игрални филми, вечеря в традиционен български ресторант, вечер на талантите, вечер на българския фолклор, викторина, караоке и други. По време на престоя си у нас участниците в семинара имаха възможност да участват в различни учебни пътувания, които включват посещение на Националния исторически музей, Витоша, манастира „Св. Спас“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдив и Рилския манастир.

Официалното закриване е съчетано с Вечер на българския фолклор, по време на която възпитаниците на Семинара, в „конкуренция“ с автентични фолклорни изпълнители от с. Лозен, сред които и известните Лозенски баби, ще покажат какви български народни песни и танци са научили по време на престоя си у нас.