Начало / Новини / Календар / 30 години “Виолетов генерал” - Концерт на Емил Вълев и Сибила Серафим

Театрална зала, Ректорат

Една от легендите на българската нова вълна празнува 30 години. “Виолетов генерал” е част от течението в българската музика, което блика под повърхността на късния социализъм и излиза на повърхността едновременно с промените. Заедно с групи като “Нова генерация”, “Кале” и “Ревю” тя е създава българския ню уейв звук и го обогатява с дарк и индъстриъл елементи и пърформативни акции. Между 1989 и 1994 г. “Виолетов генерал” издават три албума (“Двойник”, “Д’Емо”, “Разкази за София”) и правят многобройни концерти в България, Словакия и Австрия. През 2017 г. съоснователят й, художникът Емил Вълев, възобновява редовния й концертен живот. Групата ще излезе на сцената на Културния център в състав Емил Вълев (китара, вокал, програмиране) и Сибила Серафим (бас китара, синтезатор) за един концерт в духа на “Виолетов генерал”, в който ще звучат и нови композиции.

Входът е свободен. Концертът се състои с подкрепата на Културния център на Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

emo 3

Емил Вълев е художник, автор и изпълнител на футуристичен рок и експериментални аудиовизуални композиции. Като музикант има голям принос за развитието на българската ъндърграунд ню уейв сцена от края на 80-те – средата на 90те години. Основател и солист е на дарк ню уейв /пост пънк/ индъстриал групите „Виолетов генерал“ (1898-1994) и „Охолен живот“. Има и няколко албума с експериментална музика. От 1998 г. се занимава предимно с живопис. Негови произведения присъстват в частни колекции в България и чужбина, както и в колекциите на български държавни институции. Автор е на официалното туристическо лого на България, което страната ползва от 2004 до днес.

Сибила Серафим е артист в сферата на алтернативни аудиовизуални пърформънси от 90-те до днес. Дипломирана актриса, от 2012 до момента е обвързана с проектите “Аd Usum Delphini”, “Les Animaux Sauvages”, “Виолетов генерал”. Живее и работи в София.