Начало / Новини / Календар / 25-то издание на форума „Софийски диалози“. Международна научна конференция „Кризи и култури: културните изследвания пред предизвикателствата на променящия се свят“

Конферентна зала; Онлайн

На 19 и 20 октомври 2021 г. в Конферентната зала на Софийския университет ще се проведе международната научна конференция „Кризи и култури: културните изследвания пред предизвикателствата на променящия се свят“. Конференцията се организира от Катедра „История и теория на културата“ към Философския факултет на Софийския университет в чест на 30-годишнината от създаването на специалността и 40-годишнината от основаването на Центъра по културология. Съорганизатор е и Фондация „Дом на науките за човека и обществото“, София.

В конференцията ще вземат участие изследователи от Великобритания, Франция и България. Сред чуждестранните участници са: Майк Федърстоун, социолог, преподавател в Университета Голдсмит (Лондон), Томоко Тамари, социоложка и изследователка на медиите в Университета Голдсмит (Лондон), Бертран Тилие, историк на изкуството и визуалната култура от Сорбоната (Париж 1), Филип Артиер, историк от Националния център за научни изследвания и преподавател във Висшето училище за социални науки (Париж), Жизел Сапиро, социолог на културата, преподавателка във Висшето училище за социални науки (Париж).

От българска страна ще участват: Даниела Колева, Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Владимир Градев, Светлана Христова, Камелия Ханчева, Боян Знеполски, Боян Манчев.

Тревожният период, в който светът живее от една година, поставя проблема за търсене на решения за справяне с предизвикателствата на глобалната криза. Възможно ли е кризата да бъде овладяна или светът е станал неконтролируем, както твърди немският социолог Хартмут Роза? Как „културният обрат“ (Лин Хънт и Виктория Бонел) в науките за обществото може да помогне да бъдат мислени заедно историческите и теоретическите аспекти на кризата?

Самото понятие криза е постоянен облог пред науките за културата, чийто конструктивизъм трудно анализира флуидни понятия. В днешния свят културата е множествено понятие, което изисква фини контекстуализации. Никоя от текущите кризи не би могла да бъде преодоляна без релевантна концептуализация и промислен стратегически план за действие.

programme 2021_Page_1

Генерализираната криза, родена заедно с експанзията на социалните мрежи, които днес са доминиращи медии, парадоксално допринася за завръщането на популистки демагогии, които черпят от ресурсите на една „въобразена“ национална идентичност и „изобретяват“ нови културни наследства. „Инфосферата“ – дигиталният околен свят (Umwelt), в който живеем, с непрестанния поток от непроверима информация и „алтернативни факти“, се превръща в поле за развитие на деструктивни политически проекти и непреодолими социални напрежения. В епохата на пост-истина, комплотистки теории и апокалиптични сценарии способността за интерпретиране на хибридни комуникативни ситуации може да доведе до обосновани разграничения. Науките за културата могат да се изправят пред предизвикателствата на медийната среда, само ако развиват нов инструментариум и нови модели на мислене. Технологичният напредък не може да осигури надеждни средства за да бъде схваната динамично променящата се и непредвидима реалност.

Както е установил преди повече от 50 години Ролан Барт социалните принуди опитват да се дегизират като природни явления, така и днес политическият елит има склонност да обяснява действията си като се позовава на природни закони. Пандемията е само един от епизодите в дълга серия от подмени.

Работен език на конференцията е английският.

Програма