Начало / Новини / Календар / 15-та работна среща на разработчиците на квантово-химичната програма deMon2к

Конферентна зала, Ректорат

15-тото издание на международната среща-семинар на разработчиците на изчислителната програма deMon2k ще се проведе в Конферентната зала на Софийския Университет от 28 до 31 Май, 2015 г. Тази програма се използва при теоретичните изследвания на различни квантови процеси в химията, физиката и биологията. Специално внимание ще бъде отделено на възможностите за инсталирането на deMon2k на системи от Европейската изчислителна мрежа (HPC), част от която са и изчислителни клъстери в София, които са основен инструмент в изследователската работа на учени от СУ, предимно от Факултета по химия и фармация и от Физическия факултет, както и на изследователи от БАН.

Програмата deMon2k се основава на физичния метод на функционала на електронната плътност, който се наложи през последните 20 години като основен подход за изследване в областта на квантовата химия. Първата версия на тази програма датира от 1990 година и нейното разработване е започнато в Монреал, Канада. Оттам носи и името си „“density of Montreal”.

Днес deMon2k (http://www.demon-software.com/public_html/program.html) е напълно преработена спрямо първата версия: ползва паралелни алгоритми, които я правят бърза; методите на самосъгласуваното поле се базират на нови числени алгоритми, което също ускорява пресмятанията на големи системи съдържащи около 500-800 атома. За сравнение ще кажем, че много други програми в квантовата химия са приложими за модели от порядъка на 100-200 атома. С deMon2k могат да се пресмятат различни спектрални характеристики, получени например със спектралните методи на ядрено-магнитния резонанс, фото-електронната спектроскопия, видимата и ултравиолетовата или инфрачервената спектроскопия и други. Програмата е със свободен достъп и е отворена към всички изследователи имащи интерес.

От 2000-ата година насам работната среща “deMon developers workshop стана традиционен форум за дискусия на методите, които предстои да бъдат добавени в програмата, числени библиотеки за евентуално включване и новите технически подобрения. Докладват се и резултати получени чрез приложение на програмата. Специално внимание се отделя на представяне на колеги от страната-организатор занимаващи се с изследвания в областта на изчислителната химия.

Тазгодишната 15-та среща e организирана от Лабораторията по квантова и изчислителна химия към Катедрата по физикохимия на Факултет по химия и фармация, СУ „Св. Климент Охридски” в сътрудничество с трима от разработчиците на програмата от Френския национален център за научни развития (CNRS: Centre National de Recherche Scientifique). Организационният комитет на тазгодишната среща се ръководи от доц. д-р Анела Иванова, Факултет по химия и фармация, СУ „Св. Климент Охридски”, София, България в сътрудничество с д-р Цонка Минева, Институт Шарл Герхард, UMR5253, CNRS.

Работната среща е финансово подпомогната от Фонд „Научни изследвания“ на СУ (договор No 49/2015).