Начало / Новини / Календар / 100 години от рождението на мексиканския писател Хуан Рулфо (1917-1986)

Институт „Сервантес“, ул. „Св. София“ 3

По инициатива на Катедрата по испанистика и португалистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и с подкрепата на Институт „Сервантес“ в София, и на Сдружение Лингва франка, на 22 февруари 2018 г., от 19:00 ч., в сградата на Институт „Сервантес“ на ул. „Св. София“ 3, ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на мексиканския писател Хуан Рулфо (1917-1986).

Ще бъдат показани произведения на Атанас Гаджев, които представляват визуални интерпретации по един от знаковите романи на 20 в. Педро Парамо. Чрез тях художникът изразява почитта си към творчеството на Хуан Рулфо, представяйки свой „прочит” на идеята за преливащите граници между живота и смъртта.

Създадени през 2014 г., графичните творби са лимитирани дигитални отпечатъци, чийто първоизточници са миниатюри, рисувани с туш и перо върху автентичен пергамент като част от международен проект. Условността и фикцията, характерни за литературата на Рулфо предпоставят избора на образност, която надхвърля обичайната илюстрация и намира материална завършеност в подглазурно живописвана керамична стела.

Атанас Гаджев (1960) завършва „Керамика” в НХА. Автор е на редица интериорни, екстериорни и пространствени художествено-пластични решения от глина и хартия. Представил е над 25 самостоятелни изложби, сред които „Кафка експрес” в Гьоте институт – София и в българските културни институти - Братислава, Виена, Прага; „Обекти от глина и хартия” в Мадрид, София и в скулптурния парк на арт център Илинденци. Участник в международни проекти и творчески резиденции: Сите Ентернатионал дез`ар, Париж; Швандорф, Германия; Вогле, Словения; Ужице и Злакуса, Сърбия; Нитра, Словакия; Тайа Унгария; Ресен, Македония; Претория, ЮАР и др., както и в над 70 колективни изложби.

Лекция за романа Педро Парамо ще изнесе Лиляна Табакова, преподавател по испаноамериканска литература в Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.