Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Злато за България на Европейското първенство по първа помощ

   
Злато за България на Европейското първенство по първа помощ

Престижното първо място на нашия отбор във FACE-2013 е признание не само за България, но и за Софийския университет „Св. Климент Охридски”

Българският отбор по първа помощ на БЧК спечели челното място на Европейското първенство по първа помощ (FACE) във Велс, Австрия.

Престижното първо място на нашия отбор във FACE-2013 е признание не само за България, но и за Софийския университет „Св. Климент Охридски”, защото не малка част от участниците във FACE в миналото и днес са студенти или възпитаници на Алма Матер и членове на Университетския аварийно-спасителен отряд (УАСО).

Първият успех по този път е през далечната 1997 година, когато дебютиращият българския отбор взима първо място на Международно състезание по първа помощ в Нойщат, Германия. След този успех в младежкото състезание започва трудният път в завоюването на достойно място и в класацията на FACE: Австрия 1999 г. - 21 място; Чехия 2003 г. – 11 място; Словакия 2005 г. – 8 място; Ирландия 2007 г. – 2 място.

Европейското първенство по първа помощ е най-трудното и престижно състезание в света за непрофесионалисти в тази област. То се провежда от 1987 г. и събира отбори от цяла Европа. Според правилника в състезанието участва по един отбор от всяко национално дружество на Червения кръст/полумесец. Състои се от множество състезателни пункта, на които са инсценирани различни видове инциденти – пътнотранспортни произшествия, битови и спортни инциденти, ситуации с пострадали при природни бедствия. Всеки отбор има определено време, за да окаже помощ в дадената ситуация и да предприеме необходимите мерки по първа долекарска помощ до идването на специализиран медицински екип.

Участието във FACE не е самоцел. Подготовката за едно състезание от такъв висок ранг е свързано със системен целогодишен учебно-тренировъчен процес и в него участват десетки доброволци – състезатели, треньори, статисти, дегизатори. Всички те трупат полезен практически опит и знания и могат да бъдат ценни помощници на БЧК и структурите на „Пожарна безопасност и защита на населението” при критични ситуации в страната и региона. Затова не е случайно, че в своята професионална биография членовете на Университетския аварийно-спасителен отряд са записали редица участия в реални акции: земетресението в Турция – 1999 г., големият горски пожар на Мальовица – 2000 г., пожарът в Пирин над Разлог – 2003 г., наводненията в страната - 2005 г., горските пожари в Рила – 2008 г., блокирането на хора и коли на Витиня и Калотина през зимите на 2012 и 2013 г., пожарът над Бистрица – 2012 г., и други.

purva_pomosht_1
purva_pomosht_3