Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Тодор Боров – и книгознанието е наука!

   
Тодор Боров – и книгознанието е наука!

В наситените Климентови дни бе представена и уникалната книга за Тодор Боров (псевдоним на Тодор Цветанов Тодоров) - виден български библиограф.

На по-младите наши читатели можем да напомним, че той е баща на българския философ и литературовед Цветан Тодоров и на българския физик академик Иван Тодоров.

Тодор Боров е роден в град Лом, където учи до тогавашния шести клас, днешен десети клас. През 1923 г. завършва Софийски университет, специалност славянска филология. Следва специализация по библиотечно дело и журналистика в Берлин. Работи като библиотекар в Университетската библиотека (1929-1931) и уредник на библиотеката при Българска земеделска кооперативна банка (1931-1944). Именно г-н Боров инициира създаването на Българския библиографски институт и е негов директор в периода от 1941 до 1964 г. Между 1944 и 1949 г. е директор на Народната библиотека. Преподава библиотекознание и библиография в Софийския университет. Има принос в изработването на редица библиографски справочници.

На представянето на книгата бяха поканени декана на Философски факултет доц. Александър Димчев, поета Любомир Левчев, който сподели интересни спомени свързани с Тодор Боров и други негови бивши студенти.

Книгата е издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски” и е от поредицата на библиотека „Университетско наследство”.

Borov03