Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Софийският университет открива нова бакалавърска специалност – „Хебраистика”

   
Софийският университет открива нова бакалавърска специалност – „Хебраистика”

На пресконференция в Заседателна зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски“ бе обявена новата, 104-та специалност, която ще се изучава в СУ от новата учебна 2015/2016 г. – „Хебраистика“. Тя бе представена от заместник-ректора на СУ доц. д-р Милена Стефанова, председателя на програмния съвет на специалността проф. дин Христо Матанов и от Албена Григорова, началник отдел „Образователни дейности“.

Доц. Стефанова изрази удовлетворението си от новата специалност и допълни, че със създаването ѝ е попълнена осъзната от години за университета празнина. „Имаме „Арабистика“, а нямаме отсрещната страна на Близкоизточния регион. Така че вече се надявам да сме отговорили на очакванията на млади хора, интересуващи се от този регион, да могат да получат специализирано образование в България именно в тази сфера“.

Новата специалност „Хебраистика“ ОКС „бакалавър“ ще бъде в професионално направление „Социология, антропология и науки за културата“, редовна форма с обучение на български и английски езици.

Заместник-ректорът уточни, че администрирането на специалността ще бъде извършвано от Историческия факултет на СУ, а в съдържателно отношение тя ще се ръководи от програмен съвет. Програмният съвет на специалност „Хебраистика” включва проф. дин Христо Матанов – председател и членове: проф. дин Диляна Ботева – Исторически факултет, проф. д-р Евгения Калинова – Исторически факултет; доц. д-р Албена Танева – Философски факултет; доц. д-р Петя Кабакчиева – Философски факултет; проф. д-р Желю Владимиров – Стопански факултет; доц. д-р Теодор Седларски – Стопански факултет; доц. д-р Павел Павлович – Факултет по класически и нови филологии; доц. д-р Симеон Евстатиев – Факултет по класически и нови филологии и г-жа Христина Биджеранова от Министерство на външните работи на България.

Хебраистиката е интердисциплинарна академична специалност, центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия. Специалността обхваща исторически аспекти (еврейска история, изследвания на Близкия Изток и ориенталистика), религия, археология, социология, лингвистика (еврейски езици), политически науки, икономика, джендър, етнология, изкуство, регионални изследвания и помощни дисциплини. В програмата по хебраистика историята на Израел се изучава в контекста на нейното взаимодействие с различни култури от античната епоха до наши дни. Изучават се отношенията между държавата Израел и съседните държави, както и трагичната съдба на евреите през ХХ в.

1

Специалността е съставена от три модула:

Първият модул е филологически и е свързан с изучаването на съвременния официален език на държавата Израел. Вторият модул е исторически, а третият модул е посветен на икономиката и управлението на държавата Израел.

„Предполагаме, че стопанският модел на държавата Израел би могъл да бъде до голяма степен учител на съвременното поколение, което се стреми към бързо развиваща се пазарна икономика – Израел дава пример за това отношение. Висока технология плюс високо развита пазарна икономика“ – отбеляза проф. Матанов.

Той подчерта, че с тези три модула бакалавърската степен ще изпълни своето предназначение, като дава възможност на тези, които са я завършили, по-нататък да специализират в областите, които са им интересни и перспективни. „Не крием, че при тази практическа насоченост Университетът се стреми да подготви кадри, които са нужни на съвременна България“, добави още проф. Матанов.

Доц. Милена Стефанова подчерта, че програмата се реализира от специалисти в съответните области от СУ „Св. Климент Охридски“ в тясно сътрудничество с два израелски университета – Университета в Хайфа и Университета в Йерусалим, с които най-старото висше училище в България има двустранни споразумения за сътрудничество.

Как ще се кандидатства за специалността?

Тъй като специалността е ситуирана в Историческия факултет на СУ, е избран същият начин на кандидатстване, който е валиден за останалите специалности на Факултета.

По избор с еднакъв коефициент 3 кандидатите могат да се явят на изпита по история на България, провеждан в СУ, да кандидатстват с оценката държавен зрелостен изпит с коефициент 3 по история и цивилизация или по български език и литература, или по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език.

Преподаването в специалността ще се извършва на български и английски език. Поради тази причина наличието у студентите на съответната компетентност по английски език е задължително условие за успешното провеждане на учебните занятия, усвояването на необходимия обем от знания и осъществяването на текуща и изпитна проверка. Кандидатите трябва да удостоверят владеенето на английски език при следните възможности: успешно издържан държавен зрелостен изпит по английски език; успешно издържан кандидатстудентски изпит по английски език; сертификат за владеене на английски език минимум на равнище В2 по общата европейска референтна рамка за езици както следва - Cambridge English - Proficiency (CPE), Advanced (CAE), First (FCE); IELTS; Oxford Test of English; TOEFL IBT с точки над 80; TOEFL CBT с точки над 200.

Професионална реализация

Завършилите бакалавърската програма по хебраистика могат да работят в области, които изискват познания по история, политика, икономика, култура и религия на Израел, съчетана с владеене на иврит - журналистика, дипломация, икономика, търговски отношения и други. Компетентността на студентите може да бъде разширена в широк кръг от магистърски и докторантски програми, предлагани от СУ „Св. Климент Охридски“ или партньорските университети от Израел.

Проф. дин Христо Матанов посочи, че в чужбина има подобни специалности, като най-изявената е в Санкт Петербург, но те са най-вече магистърски програми. Софийският университет е първият, който предлага специалността в България: „Това ноу-хау - бакалавърска програма в модули с активно изучаване на езика, получи доста широко признание в чужбина и по модела на една вече съществуваща специалност - „Минало и съвремие на Югоизточна Европа”. В Румъния и в някои други съседни страни се откриват подобни специалности и Университетът може да претендира за първенство в логистиката на подобни нови специалности”, подчерта още проф. Матанов.