Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Тони Спасов, проф. Георги Вайсилов и доц. Леандър Литов са носители на награда „Питагор“ за 2013 г.

   
Проф. Тони Спасов, проф. Георги Вайсилов и доц. Леандър Литов са носители на награда „Питагор“ за 2013 г.

На церемония снощи бяха връчени наградите „Питагор“ за 2013 г. на Министерството на образованието, младежта и науката.

Деканът на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ чл.кор.проф. дхн Тони Спасов, проф. дхн Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация и доц. д-р Леандър Литов от Физическия факултет са носители на наградата „Питагор“ за 2013 г.

Министерството на образованието, младежта и науката връчва от 2009 г. ежегодни награди за наука „Питагор” на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката.

Деканът на Факултета по химия и фармация на СУ чл.кор.проф. дхн Тони Спасов получи Голямата награда „Питагор“ за успешен ръководител на международни проекти.

Проф. дхн Георги Вайсилов от Факултета по химия и фармация на СУ стана лауреат на наградата „Питагор“ за утвърден учен в областта на природните науки и математиката.

Доц. д-р Леандър Литов от Физическия факултет на СУ, ръководител на колектива от Софийския университет, участващ в изследванията, провеждани в Големия адронен колайдер в ЦЕРН, получи специалната награда „Питагор“ за съществен принос в областта на природните науки. Той споделя отличието с проф. Владимир Генчев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките. Доц. д-р Леандър Литов и проф. Владимир Генчев са ръководители на два научни колектива. Те получават наградата за съществен принос за откритието на Хигс бозона (частицата на Бог) в ЦЕРН.

Наградите „Питагор“ са едни от най-престижните отличия в България в областта на науката. Те играят съществена роля за повишаване престижа и авторитета на учените в обществения живот и са стимул за тях в стремежа им към съвременна научна дейност както във фундаменталните, така и в приложните научни изследвания и тяхната практическа реализация.