Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Проф. Марко Минков – 100 г. от рождението му

   
Проф. Марко Минков – 100 г. от рождението му

В последния ден на Климентовите дни се състоя тържествена сесия на тема: "Проф. Марко Минков: световно име в англицистиката". Тя е посветена на 100-годишнината от рождението му и бе организирана от катедра "Англицистика и американистика" при Факултета по класически и нови филологии.

Топли думи на откриването на сесията бяха казани от проф. дин Иван Илчев – Ректор на СУ, от доц. Петя Янева – Декан на ФКНФ и от проф. Майя Пенчева – ръководител катедра "Англицистика и американистика".

Марко Минков (Marco Mincoff) (1909-1987) е български учен-англицист и шекспировед. През 1933 г. защитава дисертационен труд като хумболтов стипендиант в берлинския университет. От 1951 до 1974 г. е ръководител на катедрата по английска филология в Софийския университет.
Английската ренесансова драма е основен интерес в неговата научна работа и многобройните му публикации в тази област му носят международно признание. Бил е член на редакционните съвети на редица специализирани издания като Shakespeare Survey, Shakespeare Quarterly, Shakespeare Studies, и др. Трябва с гордост да подчертаем, че още през далечната 1966 г. Shakespeare Institute at the University of Birmingham му присъжда високото отличие Доктор хонорис кауза.

В края на научната сесия бе представен и мемориалния сборник с избрани трудове на проф. Минков. Издаден от Университетското издателство, той е седмата книга от поредицата „Университетско наследство”. Книжното тяло съдържа 720 страници и изданието е само на английски език. Може да се закупи от университетските книжарници с цена 100 лв.