Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Представяне на книгата "Императорски конституции, издадени в Сердика"

   
Представяне на книгата "Императорски конституции, издадени в Сердика"

Университетското издателство "Св. Климент Охридски" и Юридическият факултет на СУ организират представяне на книгата "De constitutionibus principum Serdicae datis/ Императорски конституции, издадени в Сердика".

Книгата е създадена от екип от преподаватели и студенти на факултета под ръководството на проф. Малина Новкиришка и се издава по проект за научни изследвания за 2011 г., финансиран от университета. Представянето ще се проведе в понеделник от 17 часа в Конферентната зала на Софийски университет.

Книгата представлява уникален научен продукт, в който освен преводите от латински, направени със съдействието на преподаватели от катедра "Класическа филология" на ФКНФ, е включен коментар на законодателството, създадено в Древна Сердика в края на ІІІ и началото на ІV в. сл. Хр. , изследване на мястото на Сердика в политическата система на империята, на езика, стила, публикуването на конституциите, биографии на императорите, които са ги издали и пр. С нея се дава значителен принос за разкриване на правната среда и обществено- политическия живот в този главен град на Източната Римска империя, който е наричан от император Константин Велики "моят Рим" и е бил една от възможните столици на държавата след разделението й на Източна и Западна част по времето на Диоклециан.

В книгата е включено и изследване на Сердикийския едикт на император Галерий от 30 април 311 г., с който се обявява християнството за равноправна религия в Римската империя. Едиктът е издаден 2 години преди известния Милански едикт на император Константин от 313 г. и с изследването се открива сериозна полемика относно началото на християнизацията на Европа.

Книгата представлява интердисциплинарно изследване, написана е на достъпен за широката аудитория език и е част от научните прояви в подкрепа на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019 г.