Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Г-жа Гергина Тончева беше наградена с Почетен знак със синя лента

   
Г-жа Гергина Тончева беше наградена с Почетен знак със синя лента

Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награждава г-жа Гергина Тончева с Почетен знак със синя лента с Протокол № 3 от 19 декември 2012 г.

Официалната церемония по награждаването се проведе в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ по време на конференцията на Национална гимназия по древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ по случай националния празник на Република България 3 март.

Гергина Тончева завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност българска филология. Учителствува в I Немска гимназия — гр. София като преподавател по български език и литература до 1977 г., когато е поканена да заеме длъжността директор на новосъздадената класическа гимназия (НГДЕК „Константин- Кирил Философ“). Там тя преподава предмета Любословие. На 17 май 2003 година е наградена с орден „Стара планина“ за изключителния ѝ принос към българската култура и образование. По случай 30-годишнина на НГДЕК е наградена с отличие на СУ „Св. Климент Охридски“ на 10 октомври 2007 г. На 16 август 2010 година Министерство на културата обявява конкурс за длъжността директор на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ". 33 години Гергина Тончева заема този пост. Тя е освободена от длъжността директор на 8 ноември 2010 г.