Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти на Софийския университет за 2015 година

   
Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти на Софийския университет за 2015 година

В „Яйцето“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония за награждаване на най-добрите спортисти на СУ за 2015 г. За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет избра своите най-добри студенти-спортисти, отличили се с високи постижения на различни състезания.

Десетте най-добри спортисти за 2015 година – студенти от различни факултети на Университета, бяха удостоени със специалната награда на Ректора – статуетки, плакети и спортни екипи, в присъствието на официални лица и представители на академичната общност. Гости на събитието бяха ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-ректорът на СУ проф. дпн Албена Чавдарова, декани и заместник-декани от Юридическия, Историческия и Медицинския факултети, Факултета по математика и информатика, Департамента за информация и усъвършенстване на учители, ректорът на Националната спортна академия проф. Пенчо Гешев, представители на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, ръководители на спортните катедри от висшите училища в София, бивши преподаватели и студенти на СУ, приятели и спомоществователи на студентския спорт и на спорта в Алма матер. Гост на тържеството беше и спортната делегация от студенти и преподаватели от Университета „Гоце Делчев“ от гр. Щип – Македония, с които по-рано през деня бяха проведени приятелски срещи по футбол (Futsal) и баскетбол (Basketball 3x3).

1

Организираната спортна дейност в СУ тази година чества 86-та си годишнина. За първи път церемонията по награждаване на „Спортист на годината” е проведена през 1998 г., инициирана от тогавашния ръководител на Университетския спортен център доц. Емил Прокопов и вече 17 години наградите на най-добрите спортисти сред студентите се връчват по време на честванията на патронния празник на Университета. Департаментът по спорт обучава над 6 000 студенти в над 20 вида спорт като лека атлетика, волейбол, баскетбол, футбол, плуване, спортно катерене, бойни изкуства, акробатичен рок енд рол, фехтовка, тенис и други.

3

Церемонията по връчване на годишните награди за най-добрите спортисти на СУ за 2015 г. бе открита от проф. д-р Анжелина Янева, директор на Департамента по спорт на СУ. Тя поздрави присъстващите в „Яйцето“ и изрази задоволството си, че сред тях са студентите на Алма матер, които освен че учат и работят, и спортуват активно. „Затова имаме такива успехи и се нареждаме рамо до рамо до Национална спортна академия“, каза още проф. Янева. Тя благодари на всички студенти-спортисти, както и на организаторите на церемонията и участниците в програмата и заяви, че изпитва огромно удоволствие да посрещне всички в първата спортна зала на Софийския университет – „Яйцето“.

Най-добрите студенти-спортисти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2015 година са:

1-s

Антоанета Дяксова, Стопански факултет - спортно ориентиране и лека атлетика.

Държавна студентска шампионка по ориентиране на средна и спринтова дестанция, трето място на Национален Университетски шампионат по крос, челни класирания на всички Държавни първенства по спортно ориентиране в категория жени-елит, Държавна шампионка по ски ориентиране, 11-то място на Световно младежко първенство по ориентиране в Норвегия. Треньор: доц. Антон Хиджов.

2-s

Ева Филипова, Биологически факултет – баскетбол.

I – во място – Национална универсиада (Пловдив); I – во място – Студентски шампионат баскетбол 3х3 (Благоевград); II – ро място – Летни университетски игри (Камчия); VI – то място – Европейско първенство по баскетбол 3х3 (Крагуевац, Сърбия); Треньор: доц. Ирен Пелтекова.

3-s

Златина Димитрова, Юридически факултет – плуване.

Носителка на един златен и четири сребърни медала от Националната Универсиада 2015г. Треньор: ас. Георги Начков.

4-s

Иван Илчев, Философски факултет – баскетбол.

Участник в представителните отбори на СУ по: баскетбол, баскетбол 3х3, ски, плажен тенис – разностранен спортист, с принос за представянето на СУ сред студентския спорт. Капитан на мъжкия отбор по баскетбол, класирал се на пето място на Националната Универсиада 2015 г. Треньор: ас. Делчо Илчев.

5-s

Кристиян Божилов, Факултет по журналистика и масова комуникация – плуване

Носител на пет сребърни медала на Националната Универсиада 2015 г. Треньор: доц. Боряна Туманова.

6-s

Лилия Любенова, Факултет по математика и информатика – волейбол.

Второ място с отбора на СУ на Националната Универсиада 2015 г. Треньор: ас. Мина Антонова.

7-s

Мария Златкова, Факултет по журналистика и масова комуникация – плуване

Носител на три златни и пет сребърни медала от Националната Универсиада 2015 г. Треньор: ас. Георги Начков.

8-s

Росен Аначков, Физически факултет - спортно катерене.

23-то място на Европейско студентско първенство по спортно катерене – трудност, в Катовице, Полша 2015. Треньор: гл. ас. д-р Тихомир Димитров.

9-s

Теодора Байрактарова, Факултет класически и нови филологии – джудо.

Първо място жени до 23 г. в Държавното първенство за 2015 г.; Шампионка от Национална Универсиада 2015 г.; Трето място в Държавно първенство за жени, 2015 г.; Студентски отборен шампион за 2015 г. Треньор: проф. Анжелина Янева

10-s

Теодор Георгиев, Медицински факултет - футбол

С основна заслуга за постигнатите спортни резултати от отбора по футбол на СУ с решителните си голове. VI-то място – Градско п-во 2015 г., Финална фаза в Студентското първенство по футбол. Треньор: доц. Георги Игнатов.

1-t

Тази година наградата „Най-добър треньор за 2015 година” бе присъдена на ас. Мина Антонова – треньор на представителния отбор по волейбол – жени. Отборът по волейбол постигна завиден успех – класира се на второ място, като само отборът на НСА е преди него. Това е голямо постижение, тъй като миналата година не беше класиран дори във финалната шестица. Мина Антонова получи наградата си от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков.

По време на церемонията директорът на департамента по спорт проф. Анжелина Янева връчи на ректора на Софийския университет специална награда с благодарност за оказаната досега подкрепа и с пожелание за бъдещо сътрудничество.

1-r

Проф. Герджиков заяви, че е трогнат от неочакваната награда и подчерта, че винаги се е опитвал да помогне с каквото може на Департамента по спорт и най-вече за спорта в университета. „Защото знам, че сме длъжници на всички в това отношение. Департаментът по спорт с трудното материално положение, в което сме всички, особено с материалната база, направи наистина чудеса, за да имаме такива успехи. Затова благодаря на всички – и студенти, и преподаватели, които полагат такива усилия и най-вече на Вас, професор Янева, за това, че се справяте в тази трудна ситуация по толкова успешен начин. Искам да поздравя от свое име всички наградени. И всички, които не са получили толкова награди, но полагаха толкова усилия и спечелиха толкова места! Честито!“, каза още ректорът на СУ.

В Софийския университет са се обучавали редица изявени спортисти, национални състезатели и носители на международни отличия – Тервел Пулев, Здравка Йорданова, Диана Йоргова, проф. Татяна Янчева, Михаил Миков, проф. Вили Лилков, проф. Огнян Герджиков, Атанас Мерджанов, проф. Георги Петканов, Валери Иванчев, Николай Талев, Тихомир Трендафилов, Пламен Юруков, Кристиян Желев, Асен Христов, Румен Трендафилов и много други.

1-1-1

Тази година почетната награда за изявени спортисти беше присъдена на Георги Костадинов - два пъти републикански шампион на България с отбора на ПФК „Лудогорец” – Разград през 2012 и 2013 година; носител на Купата на България и Суперкупата на България с отбора на ПФК „Лудогорец” – Разград през 2012 г.; вицешампион на България с отбора на ПФК „Берое” – Стара Загора през 2015 година; от настоящия сезон е състезател на ПФК „Левски” – София; състезател на Българския национален отбор по футбол от 2015 година.

Георги Костадинов, който е студент в Юридическия факултет на СУ, изрази благодарността си за наградата и заяви, че ще продължи по най-добрия начин да защитава реномето и ценностите на СУ.

1-3

Награда от Департамента по спорт получи и доц. д-р Биляна Попевска за принос в международното сътрудничество между СУ и университета „Гоце Делчев“ в град Шип, Македония. Наградата връчи проф. Албена Чавдарова, заместник-ректор на Софийския университет.

По време на церемонията приветствие поднесе и ректорът на Национална спортна академия проф. д-р Пенчо Гешев. Той изрази респекта си към основния конкурент на НСА в спортните битки на студентските олимпиади –студентите-спортисти на Софийския университет.

2

В тържеството по случай връчването на наградите на най-добрите спортисти на Софийския университет се включиха Мажоретният състав на Университета с ръководител ас. Гергана Минковска и Камерен хор към Катедра „Музика“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика с ръководител проф. Павлович и гл. ас. Галя Луканова. Гостите видяха и танца по акробатичен рок енд рол на студенти от Софийския университет и държавни шампиони за 2015 г. с преподавател Милена Панова. Състав „Дивля“ с ръководител Димо Славчев изпълниха народни танци.

1-rl
4-nt

Наградите на отличилите се в спорта студенти бяха осигурени от Софийския университет, фирма „Джъмпер” ЕООД, фирма „Намасте”, Българска асоциация по белот, Българска асоциация мини футбол.