Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Ватиканската библиотека – дом на познанието

   

 

Префектът на Ватиканската библиотека монсиньор Чезаре Пазини изнесе публична лекция в Аулата на Софийския университет на 12 ноември. Гостуването на монсиньор Пазини бе по повод на международната конференциия „Глобализация и управление на информационните ресурси, която се проведе от12 до14 ноември 2008 в София.

Неговата лекция бе посветена на историята и бъдещето на световната културна съкровищница. Създадената от папа Николай V в средата на петнадедесети век Ватиканска библиотека е една от библиотеките с най-дълга традиция. Благодарение на интензивното сътрудничество на папа Николай V с учените хуманисти библиотеката за кратко време натрупва значителен брой книги от различни области. В епохата на хуманизма, белязана с възраждането на гръцката култура, Ватиканската библиотека събира голям брой текстове и ръкописи на гръцки език. Със своята двуезичност –латински и гръцки език, институцията представлява модел на една универсална библиотека.

От самото си създаване Ватиканската библиотека има двойна функция – да служи на Светия престол и да бъде отворена за учени от цял свят, независимо от техния произход, религия и култура. Новите задачи, пред които е изправена библиотеката, отбелязани от монсиньор Чезаре Пазини пред академичната аудитория, са свързани именно със запазването на достъпността на библиотеката към всеки, който се занимава с научна дейност. Към това са насочени са всеобхватните проекти по дигитализиране на ръкописите, консервационната дейност и увеличаването на броя на книгите за свободен достъп. Универсалният и хуманистичен дух на Ватиканската библиотека определя нейната мисия да работи за културен диалог с институции от цял свят.