Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Университетската библиотека навърши 120 години

   

 

UB

На 29 октомври 2008 г. Университетската библиотека на Софийския университет навърши 120 години от основаването си. Народната библиотека е единствената по-стара от нея и то само с 10 години. Юбилеят беше отбелязан с изложба, на която бяха показани някои от най-старите и ценни издания - старопечатни книги от ХVІ и ХVІІ в. Книгите са събирани още от основаването на библиотеката през 1888 г. В нейните фондове се съхраняват ценни екземпляри като първото печатно издание на трудовете на Архимед от 1544 г. – най-старата математическа книга в България.

„Старите издания са събрани по инициатива на Александър Балан, първият ректор”, обясни управителят на Университетската библиотека Анна Ангелова. „Той много е държал в новооснованата библиотека да има редки и стари издания.”. Някои от тях са основополагащи за научната си област като “Linguae Slavicae” на Добровски – един от първите трудове за славянския език – и „Histoire des Rois de Thrace” („История на тракийските царе”), която поставя началото на тракологията. Други от книгите са ценни за българската история и литература, например библиофилското издание на „Тъй рече Заратустра”, принадлежало на поетесата Мара Белчева, или томчето на Вазов, в което професор Иван Шишманов е писал бележки от разговорите му с автора върху стихотворенията. За юбилея се събраха и бивши, и настоящи колеги от библиотечния персонал. Някои от тях са започнали работа там през 1962 г. и са работили всеотдайно в продължение на трийсет години.

IM000128

Сегашната сграда на библиотеката, позната на студентите като “сградата с лъвчетата”, е от 1933 г. и е по проект на български архитекти. Построена е също със средства на братята Евлоги и Христо Георгиеви, а сега е обявена за архитектурен и исторически културен паметник. През Втората световна война на приземния етаж бомба унищожава 15 хиляди от тогавашните 330 хиляди тома, а каталозите и справочната сбирка са евакуирани, но нищо не може да смути хода на науката – в рамките на една година каталозите са върнати по местата им и библиотеката продължава дейността си. Всъщност продължава дейността си толкова бурно, че през 1977 г. започва да изпитва недостиг на място и трябва да бъдат изнесени близо 50 хиляди тома, които отиват във филиалните библиотеки и в депозиториум в Студентски град.

 

Малко хора знаят (и почти никои от тях не са студенти), че в Студентски град има филиал на Университетска библиотека – в блок 42 Б, която съдържа 11 хиляди тома. Тази Библиотека за учебна литература е създадена още през 1970 г., за да обслужва студентите и преподавателите, които живеят в Студентски град. 38 години по-късно съществуването й е почти митологично, но някои привилегировани твърдят дори, че са виждали книгите.

IM000138

От тази учебна година сградата на библиотеката е с изцяло обновен първи етаж и разполага със собствени електронни ресурси, както и с достъп до големи световни бази данни с научни статии и изследвания. Мрежата на библиотеката включва 24 филиални библиотеки и Централната, където има и специално оборудване за незрящи.