Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Национална студентска конференция „Българските студенти – образование, ценности, политики”

   

14 ноември

Студентите искат да бъдат чути, става ясно от многобройните форуми и прояви напоследък, които се концентрират върху студентската гледна точка към висшето образование. Университетът е място за развитие на науката, на бъдещето на страната, но също така и място за развитие на личности. Това развитие често протича скрито покрай формалния образователен процес, а задача на реформата на висшето образование е да го изкара наяве и да го използва като главен мотив за висшето образование.

Това беше основната теза на Националната студентска конференция „Българските студенти – образование, ценности, политики”, организирана от Факултетния студентски съвет на Философски факултет. Студенти от осем университета в страната участваха в конференцията с доклади по въпросите на професионалната реализация, университетската структура и студентския манталитет. Въпреки ниската посещаемост дискусиите бяха оживени и през двата дни.

Най-голям беше интересът към темите за студентското самоуправление, практическата ориентация на висшето образование и усвояването на умения, както и международния обмен. По последния въпрос присъстващите постигнаха единодушие, че са необходими повече взаимодействия между студентите и младите хора от европейските страни, особено от съседните на България държави от Балканския полуостров. Организаторите на конференцията обещаха да насочат вниманието си към този проблем и да продължават да създават възможности за проява на студентското мислене.

Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в сборник, макар че участниците изразиха съжаление, че дискусиите няма да бъдат публикувани заедно с тях, тъй като в разговорите и сблъсъка на гледни точки се раждат нови идеи и мнения. Могат да съжаляват и неприсъствалите, които нямаха възможност да бъдат провокирани към размисъл и подтикнати към действие от ентусиазма на участниците в конференцията.