Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Международна конференция „Дискурси на глобализма”

   

Международната конференция „Дискурси на глобализма”, 7-9 ноември, организирана от Дружеството за британски изследвания събра изтъкнати специалисти по лингвистика, научни изследователи на английската култура и език от цял свят. Богата програма включваше не само теми, достъпни за филолози и лингвисти, но и такива, които са отворени към широката англоговоряща публика.

Научното събитие, провело се в парк-хотел „Витоша”, бе открито и модерирано от организатора доц. д-р Мария Георгиева. Основна тема на конференцията, която отбеляза 80-годишнината на катедрата по англицистика и американистика към СУ, бе нееднозначният феномен на глобализацията и английският език като глобален език. Сред участниците в конференцията бе Фернандо Галван, председателят на ЕSSE (Европейското дружество за британски изледвания). Заместник-ректорът на университета Алкала, Мадрид впечатли публиката с богатото си и интересно изложение върху английския език, който е завоювал позициите на „lingua franca” в съвременния глобализиран свят. Интересен момент от доклада на проф. Галван бе темата за четенето на английска литература в контекста на глобализацията и промените, които са настъпили в последните сто години в рецепцията на понятието английска литература.

В XXI в. английски писатели вече могат да се нарекат и такива имена като Салман Рушди и Кадзуо Ишигуро. В този ред на мисли, ако си позволим едно по-свободно тълкуване на думата writer, тогава не са ли съвременните „графити райтъри” (включвам и тези, творящи в локалния българки контекст) едни съвременни писатели и изразители на глобализма?

100_0290n_medium
100_0291_medium
globalism2_large