Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Колективната памет: съвременността на миналото във времената на свръхмодерността

   

На 03 ноември в Ректората гостува професор Богумил Жевсиевицки-Кос с лекцията си “Постоколониалната и посткомунистическа памет”

100_0204

Връзката между историята и паметта в постколониалните и посткомунистическите общества е обект на дългогодишен изследователски интерес за проф. Богумил Жевсиевицки-Кос. Ръководителят на катедрата по сравнителна история на паметта в Квебек очерта пред българските си колеги хуманитаристи в лекция на френски два типа отнасяне към миналото – историческото отношение, което е официално и легитимирано от държавата, и мемориалното отношение, в което индивидът е поставен в позицията на автор. Това важно разграничение отключи интересна дискусия, в която взеха участие доц. Лиляна Деянова, организатор на гостуването на проф. Жевсиевицки-Кос, доц. Александър Кьосев и други преподователи и студенти от Философски факултет. Един от основните акценти в дебата бе проблемът за социалната фигура на жертвата като свидетел, който актуализира миналото. Този важен въпрос бе разгледан също и в ракурса на джендър изследванията, като фокусът бе върху изключеността на определени социални групи от официалния исторически наратив и за тяхната роля, сведена единствено до свидетелствен материал.