Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / „Дзифт” в СУ

   

Новата театрална зала на СУ едва побра публиката, дошла за прожекцията на „Дзифт". Ентусиазирани студенти седяха на пода на залата, само и само да присъстват на представянето на нашумелия български филм. Специално за събитието дойдоха създателите на филма - сценаристът Владислав Тодоров и режисьорът Явор Гърдев. За известния театрален режисьор, познат със спектакли като „Марат-Сад”, „Квартет”, ”Крум”, „Старицата от Калкута”, филмът е повече от успешен кинодебют. Владислав Тодоров, автор на романа „Дзифт”, е преподавател по културна история на Русия и Източна Европа в Пенсилванския университет, основател на кръга „Синтез”. „Дзифт”, който в момента тече по кината, предизвика нестихващ интерес с полемичната си естетика и освен престижната награда за режисура „Сребърен Георги” спечели не само свои запалени фенове, но и яростни отрицатели.

Дискусията след филма бе отворена от въпроса за влиянията, които по един или друг начин присъстват във филма. Владислав Тодоров говори за жанровата традиция на т. нар. твърдо сварени (hot boiled) филми, в които задължително има насилие, кръв и екшънгерой. Директни цитати по думите на режисьора има единствено от филма „Гилда”(1946) с Рита Хейуърт. Друга линия, по която могат да се открият препратки, е тази на философията на Мишел Фуко, Албер Камю, както и на книгата “История на окото” на Жорж Батай. Тази тема стана повод и за въпроса за социализма:
- Как този чужд жанров език, възникнал частично в Германия на 30-те години, после в Америка на 40-те години, прехвърлил се в екзистенциалистката атмосфера на следвоенна Франция, претърпял метаморфози до Висконти и т.н., как този език работи, за да каже нещо за социализма? (Ал. Кьосев)
- Социализмът тук е ползван като средство, за да се постигне друга цел. Метафората на филма според мен финално е ориентирана към съвременното българско състояние, към България сега. (Явор Гърдев)

Екипът на Дзифт издаде пред киноманите от СУ и подробности около пътешествието на филма. Той вече е бил представен в Аржентина и Канада, предстои гостуване и в Солун. Събитието завърши с раздаване на автографи върху страниците на едноименния роман и коктейл в „Яйцето”.

100_0337
100_0341