Начало / Новини / Архив / 120 години СУ / Новини и събития / Събития / Деветдесет години от края на Голямата война

   

11 ноември

Историята се гледа винаги през призмата на съвремието, а за нашето съвремие краят на Първата световна война не е толкова голямо събитие. Сега знаем, че това е било просто затишие пред буря, преди войната да бъде подновена в по-голям мащаб, с по-съвременни и по-унищожителни средства. Но през 1918 г. това изглежда като край на голямата Световна война, която премахва завинаги идеята за сигурност и оптимизма от началото на ХХ век. Войната, наред с изобретения като радиото, телефонът, киното, е още един общ знаменател за държавите по света – още един обединяващ, глобализиращ фактор.

PB110006
PB110024

Историците помнят и напомнят – Историческият факултет на Софийския университет отбеляза 90-годишнината от сключването на примирието - във фоайето на Аулата бяха изложени униформи на българските войници от Първата световна война, оръжия и военно оборудване, предоставени от Военния музей. В 11 часа и 11 минути на 11.11.2008 г., в точния ден и час на примирието с Германия, прозвучаха тромпети в памет на жертвите – над 40 милиона загинали по някои изчисления. Точният брой остава неизвестен.

PB110031
PB110048

В Южното крило бяха изложени книги от библиотеката на Историческия факултет, посветени на Първата световна война, а студенти от факултета раздаваха картички с мак – цветето-символ на Първата световна война – и думите “Lest we forget”(„За да не забравим”).