Начало / Новини

   

Новини и събития

Международна научна конференция „Логико-философският трактат 1918 – 2018. Началото на философската модерност“

Философският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Българският културен институт „Дом Витгенщайн“ – Виена и Виенският университет организираха конференция, посветена на 100-годишнината на Логико-философския трактат на Витгенщайн.

Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018)

От 6 до 17 август 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на юбилейното 30-то Европейско лятно училище по логика, език и информация (ESSLLI 2018). Всяка година то се провежда в различна държава в Европа, а организатор е Асоциацията по логика, език и информация (FOLLI).

Учени от Университета в Кеймбридж посетиха Факултета по химия и фармация

От 17 до 20 юли 2018 г. във Факултета по химия и фармация на Алма матер гостуваха световноизвестните изследователи от Катедрата по материалознание и металургия на Университета в Кеймбридж проф. Линдзи Гриър и проф. Васан Кумар. Събитието се проведе в рамките на проекта Materials Networking, финансиран от програмата "Хоризонт 2020" на ЕС.

56-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти приключи

В Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит ежегодният Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Семинарът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет. Цялостната подготовка, организация и провеждане на семинара са поверени на Факултета по славянски филологии.

95 години Българско ботаническо дружество и 63 години Университетска ботаническа градина-Балчик

С поднасяне на венци пред паметната плоча на създателя на Ботаническата градина акад. Даки Йорданов, изложба за историята и дейността на Българското ботаническо дружество, слово на председателя на ББД проф. Д. Темнискова и поздравителни адреси на 27 юли 2018 г. в Университетската ботаническа градина в Балчик бе отбелязан двоен празник – 95 години от основаването на Българското ботаническо дружество и 63-годшнината на Ботаническата градина в Балчик.

Медали за българския отбор на Международната олимпиада по физика

Българският отбор спечели три медала и две почетни грамоти на 49-та Международна олимпиада по физика за ученици. Състезанието се състоя от 21 до 28 юли 2018 г. в Лисабон и в него участваха над 400 ученици от 90 държави от цял свят.

Успех за българския отбор на Международната олимпиада по химия

Българският отбор се представи изключително успешно на Международната олимпиада по химия, която се проведе от 19 до 29 юли 2018 г. в Прага и Братислава. В юбилейното 50-то издание на най-голямото международно състезание участваха над 300 ученици.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2018/2019 г. беше обявен днес.

В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

Националният отбор по биология завоюва медали на Международната олимпиада по биология в Техеран

Българските олимпийци по биология постигнаха най-големия си успех на 29-та Международна олимпиада по биология в Техеран, Иран. Участие в надпреварата взеха 261 ученици от 71 страни. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г.

Първи успешни стъпки отбеляза проектът за изграждане на Център за компетентност в областта на чистите технологии

Проект „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ за изграждане на Център за компетентност (Clean&Circle), представи напредъка си на втора разширена среща на Управителния съвет, която се състоя на 23 юли 2018 г. в Биологическия факултет на Софийския университет.