Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Енергийни пазари и услуги" / Стопанският факултет и Физическият факултет на СУ посрещнаха Акредитационна мисия на МААЕ

   

20.03.2023

 

В седмицата 13 – 17 март Стопанският факултет и Физическият факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ посрещнаха акредитационна мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ – IAEA) във връзка с предстоящото откриване на съвместна магистърска програма за мениджмънт в ядрената енергетика. Мисията бе ръководена от д-р Джон Робъртс и в нея участваха представители на акредитирани от МААЕ програми – проф. д-р Атила Ашоди (Budapest University of Technology and Economics) и проф. д-р Радек Шкода (University of West Bohemia in Pilsen).

От страна на СУ „Св. Климент Охридски“ срещите бяха водени от доц. д-р Пламен Петков от Физическия факултет, който е ръководител на проекта за новата магистърска програма. В срещите участваха деканите на двата факултета – проф. д.фз.н. Георги Райновски (Физически факултет) и доц. д-р Атанас Георгиев (Стопански факултет), зам.-декани и водещи преподаватели по дисциплини от бъдещата програма.

snimka 1

Визитата започна с работна среща в Агенцията по ядрено регулиране (АЯР), където участваха не само представителите Софийски университет и АЯР, но и активно се включи представител на Министерството на образованието и науката (МОН). Дискутирани бяха въпроси, свързани с текущото ниво на образование в СУ в областта на ядрените технологии. Една от основните цели на мисията е да бъдат оценени възможностите Физическия и Стопанския факултети да бъдат акредитирани към Международната академия по мениджмънт (INMA) на МААЕ с новата магистърска програма „Ядрени технологии, мениджмънт и иновации“, която е в процес на разработване съвместно от двата факултета.

snimka-2

Програмите, включени в инициативата INMA, са насочени към настоящи и бъдещи мениджъри, работещи в сектора на ядрената енергетика, както и за неенергийни приложения. INMA е част от дейностите по управление на ядрените знания към Департамента по ядрена енергия на МААЕ.

В следващите дни от визитата бяха проведени срещи с преподаватели от двата факултета и бе осъществено посещение в АЕЦ „Козлодуй“.