Начало / Университетът / Факултети / Исторически факултет / Научна и международна дейност

   
     

___________________________________________________________________________________

Доц. д-р Мария Баръмова e носител на Наградата на Берлин-Бранденбургската академия на науките за 2021 г.

Доц. д-р Мария Баръмова от Историческия факултет на Софийския университет е била удостоена с Наградата на Берлин-Бранденбургската академия на науките (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften) за 2021 г.

Доц. д-р Мария Баръмова е преподавател по Нова балканска история към катедра „История на Византия и балканските народи“ в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ръководител е на Университетския център по управление на качеството и е член на Експертния съвет на Центъра за регионални изследвания и анализи към Историческия факултет,

Отличието е финансирано от Фондация „Перегринус“ (Рудолф Маймберг) и се връчва на всеки две години на един изследовател от Източна и Югоизточна Европа за изключителни научни постижения в различни академични области.

Очаква се официалното връчване на наградата да се състои на специално събитие към края на 2021 г., когато Академията чества Деня на Айнщайн.

maria_baramova1

Престижна награда за проф. Диляна Ботева-Боянова

Проф. дин Диляна Ботева-Боянова от Исторически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е сред удостоените през 2021 г. с престижната награда на Фондация „Александър фон Хумболт“ Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives: https://www.humboldt-foundation.de/en/apply/alumni-programmes/alumni-abroad/humboldt-alumni-award-for-innovative-networking-initiatives/sponsored-networking-initiatives. Нейната иновативна мрежа (“Ancient Coins Counterfeits Scientific Network (ACCS Network): Digital Assets for Prevention of Cultural Heritage Forgery”) е фокусирана върху дигиталните средства за превенция на фалшификацията на културно наследство и включва партньори от Академията на науките в Берлин-Бранденбург, Музеят „Боде“ в Берлин, Университета във Франкфурт на Майн, Германския археологически институт във Франкфурт на Майн, Държавния музей за изобразителни изкуства „А.С. Пушкин“ в Москва, Университета в Цюрих. Участват същоучени от катедрата по „Стара история, тракология и среднов ековна история“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от Югозападния университет „Неофит Рилски“, и от регионалните исторически музеи в София, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора, Хасково и Шумен.През следващите три години международният екип ще реализира ред научни събития и общи разработки.
Boteva

_____________________________________________________________________________________